Priča o zgradi Super Andrija koja se nalazi u Novom Zagrebu

Super Andrija je naziv stambenog nebodera koji se nalazi u gradskom naselju Siget u Novom Zagrebu, te je jedan od najvećih stambenih nebodera u Zagrebu i Hrvatskoj. Zbog toga je nekako i logično da nas neodoljivo podsjeća na Mamuticu. Osim Mamutice, sjetili smo se i Raketa zbog dijelova zgrade koji su izvučeni kako bi poboljšali stabilnost zgrade.

Ne postoji službena priča o nazivu zgrade jer mnogi bivši, a i sadašnji stanari, imaju različite verzije i razloge zašto baš Super Andrija.

Jedni pričaju da je zgrada dobila ime po jednom od poginulih radnika koji je radio na izgradnji zgrade, drugi navode da je riječ o pjesmi “Andrija (super momak)” iz 1962. godine, pa do toga da ime potječe od visokopozicioniranog službenika u Jugoslavenskoj narodnoj armiji – Andriji Aksentijeviću. No, niti jedna priča nije potvrđena.

Zgrada je izgrađena početkom 1973. godine prema nacrtu arhitekta Mirslava Caninellija, a za radove je bila zadužena tvrtka Industrogradnja. Prema pričama, uzor arhitektu bila je velika stambena zgrada u Berlinu Unite d’Habitation, izgrađena 1952. godine. Ako ćemo raditi usporedbe, slična zgrada postoji i u Beču pod nazivom Alt Erlaa.

Super Andrija se sastoji od 14 katova, 3 ulaza, 9 dizala i više od 300 stanova iz kojih pogled seže na zapadni i istočni dio Novog Zagreba.

Slične objave