Petak, 22 rujna, 2023

Predavanje o modi u sklopu izložbe “Katarina Velika – carica svih Rusa”

Predavanje na temu mode u drugoj polovici 18. stoljeća u sklopu popratnih događanja uz izložbu “Katarina Velika – carica svih Rusa”.

Carica Katarina II. iskreno je priznala da je kao njemačka princeza Sophia Augusta Friederike, kada je došla u Rusiju, imala jako skromnu garderobu. Imala je tek nekoliko haljina, a na ruskom su se dvoru presvlačili čak tri puta na dan. Dvor Elizabete Petrovne, koji je razbuktao maštu njezinih suvremenika, bio je uređen vrlo luksuzno; tkanine nevjerojatne ljepote i bogato ukrašena odjeća davali su poseban sjaj svečanim procesijama, ručkovima, plesnim zabavama i maskenbalima.

Više rusko plemstvo brzo je prihvatilo sva dostignuća francuske mode, čije je trendove, reagirajući i na najmanju promjenu, Rusija pratila od doba Petra I. 

Autorica će održati predavanje na temu mode tijekom druge polovice 18. stoljeća i ukazati na važnost francuskog kreativnog ozračja, čiji utjecaji prožimaju odjevne i tekstilne trendove europskog i vaneuropskog prostora.

Predavanje, koje će se održati danas (05. lipnja 2018. godine) s početkom u 19 sati u predavaoni Galerije Klovićevi dvori, besplatno je te nije potrebna prethodna najava.

Slične objave