Subota, 15 lipnja, 2024

Povijest tri poznata zagrebačka hotela – Esplanade, Palace i Dubrovnik

Grad Zagreb zadnjih godina bilježi veliki porast turista, ponajviše zahvaljujući manifestaciji Advent u Zagrebu tijekom zimskih mjeseci, a za vrijeme ljetnih mjeseci tu je, između ostaloga, i Zagrebački vremeplov.

No, mi se nećemo baviti statistikama i turistima, već zgradama u kojima se nalaze neki od najpoznatijih zagrebačkih hotela. Hoteli, o kojima ćemo pisati ovom prilikom, protežu se od Glavnog željezničkog kolodvora do glavnog zagrebačkog trga.

Stoga, logika nalaže da krenemo od nekadašnjeg odmorišta za putnike legendarnog Orient Expressa…

Hotel Esplanade

Hotel Esplanade je jedan od najpoznatijih zagrebačkih hotela, smješten tik uz Glavno željeznički kolodvor. Izgrađen je 1925. godine s ciljem pružanja smještaja putnicima legendarnog vlaka Orient Express, koji je prometovao na liniji Pariz – Istanbul.

Orient Express je jedan od najslavnijih vlakova u povijesti željeznice, a kroz povijest je postao sinonim za luksuzno putovanje vlakom. Kroz povijest, ruta se mnogo puta mijenjala – prvobitno je vozio od Pariza do rumunjskog grada Giurgiu, ali je najčešće povezivao dva grada: Pariz i Istanbul.

Iako danas nema vlakova poput legendarnog Orient Expressa, koji je zaslužio mjesto u različitim knjigama, romanima i filmovima, Hotel Esplanade stoji u spomen vremenima kada se na putovanje gledalo potpuno drugačije, pogotovo na željeznička putovanja.

Hotel Palace

Nešto sjevernije od Esplanade, nalazi se prekrasna secesijska zgrada u kojoj se smjestio Hotel Palace. Smješten tik do Strossmayerovog trga, Hotel Palace je jedan od najljepših zagrebačkih hotela. Nalazi se u secesijskoj palači iz 1891. godine koja je prvobitno izgrađena za Karla Schlesingera, a kao hotel s radom započinje 1907. godine kao prvi organizirani hotel u Zagrebu.

Hotel je u svojoj povijesti nekoliko puta nadograđivan i adaptiran, a današnje sobe su spoj moderne tehnologije i staroj secesijskog stila 19. stoljeća.

Hotel Dubrovnik

Za kraj, stižemo do Trga bana Josipa Jelačića gdje se nalazi naš zadnji hotel na ovom popisu – Hotel Dubrovnik. Hotel se nalazi na spoju Gajeve ulice i Trga bana Josipa Jelačića, a kada je sagrađen, 1929. godine, nosio je ime Hotel Milinov, po prvom vlasniku – trgovcu Svetozaru Milinovu.

Na mjestu gdje je hotel sagrađen nekada se nalazila kuća trgovca Pavla Hatza, u kojoj se, između ostalog, nalazila omiljena Velika kavana. Hotel je podignut prema projektima arhitekata Dionisa Sunka i Rudolfa Jungmanna.

Hotelska peterokatnica s mezaninom imala je još dva kata u tornju iznad kojega je izvorno postojala nadogradnja sa svjetlećim natpisom “Hotel Milinov”, a izgrađena je u stilu art-decoa.

Na zgradu je, s Hatzove kuće, prenesen kip zaštitnika trgovine boga Merkura (rad Antona Dominika Fernkorna, kipara koji je zaslužan za spomenik banu Josipu Jelačiću na glavnom trgu).

Godine 1937., u preuređenim prostorijama prizemlja otvorena je kavana, a tri godine kasnije, 1940., hotel je kupila Dubrovačka plovidba, koja mu je i nadjenula današnje ime.

Slične objave