Četvrtak, 18 srpnja, 2024

U temeljima secesijske palače Hotela Palace pronađena vremenska kapsula

Sredinom ožujka smo pisali o prekrasnoj secesijskoj palači iz 1891. godine na Strossmayerovom trgu u kojoj se nalazi Hotel Palace.

Smješten tik do Strossmayerovog trga, Hotel Palace je jedan od najljepših zagrebačkih hotela. Nalazi se u secesijskoj palači iz 1891. godine koja je prvobitno izgrađena za Karla Schlesingera, a kao hotel s radom započinje 1907. godine kao prvi organizirani hotel u Zagrebu.

Prvi profesionalni hotel u gradu Zagrebu, Hotel Palace, ove godine obilježava 111 godina poslovanja i ugošćavanja klijenata raznih profila i nacija.

Prilikom radova radova renovacije dvorana početkom 2018. godine, otkrivena je stakleno-bakrena kapsula velika 40 centimetara. Kapsula je stavljena u temelje tadašnje palače Schlesinger, a sadrži nekoliko vrlo zanimljivih predmeta iz tog razdoblja.

U kapsuli je pronađen tekst na hrvatskom i njemačkom jeziku u kojem se daje dragocjen presjek tog vremena – povelja koja svjedoči vladavini cara Franje Josipa i bana Khuena-Hedervaryja, cjenik robe i usluga te informacije o investitoru i izvođačima radova, ali i blagoslov za zgradu te sve osobe koje će obitavati u njoj.

Uz tekstualni sadržaj, u kapsuli su pronađene i izvorne novine “Obzor”, tiskane 30. svibnja 1891. godine, novine “Agramer Zeitung” te krajcari cara Franje Josipa I.

Slične objave