Povijest Stuba biskupa Duha koje povezuju Tkalčićevu ulicu i Opatovinu

Zagrebačka povijest bogata je i mnogim legendama koje se prenose iz naraštaja u naraštaj, a naziv stuba koje spajaju Tkalčićevu ulicu i Opatovinu povezan je uz jednu zanimljivu legendu. Naime, Stube biskupa Duha dobile su naziv po biskupu, češkog podrijetla, kojeg je u Zagreb doveo ugarski kralj Ladislav. Za biskupa Duha se vjeruje da je započeo gradnju zagrebačke katedrale, te da je zaslužan i za najstarije crkvene knjige u Hrvatskoj.

Iz vremena biskupa Duha sačuvani su najstariji crkveni predmeti u Zagrebu, koji se danas čuvaju u riznici Katedrale. Riječ je o bjelokosnom plenariju (korice knjige) te misnici (liturgijska odjeća). Nije sačuvana isprava o osnivanju zagrebačke biskupije, no o tom događaju svjedoči Felicijanova povelja iz 1134. godine u kojoj se spominje Zagreb i biskup Duh. Prema tome se da zaključiti da je Duh prva osoba iz Zagreba imenom zapisana u nekom dokumentu.

2006. godine, prihvaćen je prijedlog od strane Hrvatsko-češkog društva da se stube između Tkalčićeve ulice i Opatovine imenuju Stubama biskupa Duha.

Slične objave