Srijeda, 29 studenoga, 2023

Povijest stadiona Maksimir gdje domaće utakmice igra GNK Dinamo Zagreb

Stadion u Maksimiru službeno je otvoren 05. svibnja 1912. godine. Tada je na zagrebačkom stadionu trenirao i igrao Građanski, a Dinamo je nastavio u ulozi domaćina 1948. godine. Stadion je u svojih više od sto godina bio nekoliko puta preuređivan. U jesen 1997. na istočnu i južnu tribinu postavljene su sjedalice, prigodom “face liftinga” 1998. godine srušena je stara sjeverna tribina, a na njezinom mjestu izgrađena je nova komfornija tribina, kapaciteta 10 965 mjesta.

Sjeverna tribina danas

Novi “sjever” tako od 1998. krasi i 15 000 kvadratnih metara 200 metara dugačke, ostakljene zgrade s poslovnim prostorima koja gleda na Maksimirsku cestu. Uz sjeverno, tijekom renoviranja srušeno je i “istočno stajanje”. Sve u skladu s propisima UEFA-e, prema kojima mjesta za gledatelje na stadionima moraju biti isključivo – sjedeća.

Novi grafiti podno Zapadne tribine

U kolovozu 1999., uoči otvaranja 2. Svjetskih vojnih igara, završena je i obnova zapadne tribine s 12 600 sjedala te 718 mjesta u VIP-etaži (predsjednička i još osam loža te 18 “boksova”). Time je obavljena većina, ili oko 80% predviđenih radova, te trenutačni kapacitet stadiona iznosi nešto više od 35 tisuća mjesta. Kako bi se gledatelji na tribinama osjećali što ugodnije, na tribinama su postavljene i nove sjedalice u klupskoj, plavoj boji.

Nešto manje od 15 godina kasnije, u lipnju 2011. godine, Dinamo je odlučio uložiti u stadion koji je doživio velike promjene prilikom kojih je stadion doživio nekoliko ozbiljnih ”popravaka”. Tako je u nešto više od mjesec dana postavljen novi grijani travnjak ispod kojeg se nalaze tisuće drenažnih cijevi, cijevi za grijanje i sustav za automatsko navodnjavanje, na atletsku stazu je postavljena plava umjetna trava, a cigleni zidovi ispod tribina prekriveni su platnima.

Zapadna tribina izvana

Ujedno su postavljene nove sjedalice na sve četiri tribine, obnovljeni su sanitarni čvorovi ispod svih tribina, izgrađen je posebni prostor za osobe s invaliditetom, uređeni su press prostor i novinarske lože, adaptirana je nova vip loža te sve lože na zapadnoj tribini. Stadion je tako postao i vizualno atraktivan, obojane su sve stepenice i ograde, a na Istoku, Sjeveru i Zapadu bijelim je sjedalicama ispisan natpis ”gnk dinamo”.

Slične objave