Utorak, 5 prosinca, 2023

Pogledajte virtualnu izložbu “Zagreb kroz objektiv – svibanj 1945.”

Cijelu 1945. godinu najbolje će opisati ovi pojmovi: turbulentnost, kaotičnost, konfliktnost, zanos, nada, zabrinutost, rastresenost.

Svibanj 1945., mjesec u kojem završava Drugi svjetski rat u Europi prijeloman je i za Zagreb – povlačenje vojske i civila, prazne ili poluprazne ulice, iščekivanje osloboditelja, partizanske jedinice pred Zagrebom, ulazak u Zagreb, borbe, oduševljenje Zagrepčana na Jelačićevom trgu, mitinzi, parade, zarobljene njemačke jedinice na HAŠK-ovom stadionu u Maksimiru, imenovanje Privremenog gradskog narodnog odbora, dolazak Vladimira Nazora i Josipa Broza Tita.

Ovom virtualnom izložbom fotografija iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja prikazan je samo mali isječak svega što se zbivalo u Zagrebu u svibnju 1945. godine, a to su nam omogućili brojni profesionalni i amaterski fotografi, među kojima su Marijan Szabo, Elvira Kohn, Milan Pavić, Mate Tačković, Stjepan Puba Cerjan, Branko Kasun.

Fotografija kao izvanredan dokument vremena na trenutak nas vraća u prošlost te, saživjevši se s njom, i sami, njenim posredstvom postajemo sudionicima događaja od kojih je prošlo 70 godina.

Izložbu možete pogledati na stranicama Hrvatskog povijesnog muzeja.

Slične objave