Pogledajte lokacije ovogodišnjeg izdanja manifestacije Dvorišta

Već šestu godinu zaredom na deset se dana javnosti otvaraju zagrebačka dvorišta. Tako će od 12. do 21. srpnja 2019. godine posjetitelji moći zaviriti u prostore zanimljive povijesti – ali i sadašnjosti – koja zahvaljujući današnjim stanovnicima ili institucijama živi i dalje.

Riječ je o događanju koje svake godine izaziva veliko zanimanje posjetitelja jer im omogućava ulazak u prostore koji su inače javnosti nedostupni. Za ovu priliku – bilo da se radi o privatnim prostorima ili onima u vlasništvu gornjogradskih povijesnih institucija – dvorišta se posebno uređuju, u njima se održavaju prigodni i pažljivo birani koncerti, dodaju im se zabavni sadržaji te ugostiteljska ponuda kako bi posjetitelji mogli uživati u povijesnim prostorima i ambijentu koji je sačuvao svoju autentičnost.

Prilika je to i da domaćini prostor obogate autentičnim elementima tradicije u duhu nekadašnjeg vremena i načina života. Tako je obilazak dvorišta doista svojevrsni vremeplov koji nas vodi u nekadašnji život obitelji koje su ondje živjele kao i u društveni život grada. Na ulazu u svako dvorište postavljena je informativna ploča s opisom i povijesnim značenjem dvorišta te programom koji goste u njemu očekuje.

Organizatori svake godine uvode i nove prostore povijesnih dvorišta, pa je tako prošle godine svoja vrata prvi put otvorilo i jedno dvorište izvan zone Gornjega grada. Stoga je sigurno da posjetitelje i ove godine očekuju mnoga iznenađenja, ali i užitak obilaska i boravka u još neviđenim dvorištima. O manifestaciji Dvorišta biranim su riječima i s puno pohvala govorili i mnogi inozemni mediji.

Ulaz u sva dvorišta, koja su u vrijeme trajanja manifestacije otvorena od 18 do 24 sata, je besplatan.

Slične objave