Zagreb dobiva dva drive-in kina, na parkiralištu iza Tehničkog muzeja te na Istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma. Oba događaja imaju humanitarni karakter, a donacije će ići studentima koji su ostali bez izvora prihoda i Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu.

Program kulturnih sadržaja na otvorenom platforme Drive-in kultura otvorit će filmsko-glazbeni drive-in spektakl koji od 15. do 17. svibnja 2020. godine na parkiralištu Hala V iza zagrebačkog Tehničkog muzeja donosi vikend domaćih filmskih hit-naslova uz popratni glazbeni program.

Tijekom tri večeri, od petka do nedjelje, posjetitelji će imati priliku doživjeti jedinstveni spoj umjetnosti i zabave iz udobnosti vlastitog automobila po principu američkog popularnog načina okupljanja mladih, drive-in kina.

U petak navečer, 15. svibnja, zabava se vraća u grad, a tijekom naredne tri večeri gledat ćemo recentne i starije domaće hit-naslove, i to duge i kratke, igrane, animirane i dokumentarne filmove, uz obvezno poštivanje mjera socijalnog distanciranja, stoji u najavi. Popratni glazbeni program, s kojim će započinjati svaka filmska večer, također će kreirati popularne domaće snage poput omiljenog veterana zagrebačke elektronske scene, DJ Felvera.

Dugometražni repertoar prvog dana drive-in kina otvorit će “Zagrebački ekvinocij” (2019.), dugometražni debi Svebora Mihaela Jelića, jedno od najvećih i najugodnijih iznenađenja prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, film nastao gotovo bez budžeta koji na autentičan način prikazuje zagrebački alternativni noćni život. Publiku će u automobilima rasplesati proširena postava benda Ljetno kino uz šarmantne obrade poznatih pjesama.

U subotu slijedi večer ljubavnih igara uz romantični zvuk saksofona, a nakon toga i projekcija dokumentarnog hita “Gangster te voli” (2013.) Nebojše Slijepčevića. Riječ je o komediji koja prati ljubavne odnose 21. stoljeća i jednom čovjeku iz Imotske krajine koji se u potpunosti posvetio karijeri za koju je rođen – spajanju usamljenih muškaraca i žena.

Nedjelja je rezervirana za “Vis-à-Vis” (2013.) poznatog mladog redatelja Nevija Marasovića. Ovaj duhoviti metafilm čija radnja tematizira rad redatelja (Rakan Rushaidat) i glavnog glumca (Janko Popović Volarić) na scenariju filma “Comic sans” usred zajedničke i posvemašnje intimne i profesionalne krize. “Comic sans” Marasović će 2018. doista i snimiti, a film će se pretvoriti u pravi mali domaći indie hit, kao i njegov prethodni filmski uradak, “Vis-à-Vis”.

Osim dugometražnih hrvatskih filmova, u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti, svaku večer prikazat će se i neki od najboljih studentskih kratkometražnih filmova snimljenih u posljednjih nekoliko godina, a koje su prepoznali i svjetski festivali, kao što su “Igra malog tigra” (2015.) Jasne Nanut, “13+” (2016.) Nikice Zdunić te recentni hit prošlogodišnjeg izdanja programa Kockice Zagreb Film Festivala, “Južno voće” (2019.) Josipa Lukića.Pet ženskih filmova iz 90-ih koje uvijek iznova volimo pogledati

Filmski program obogatit će i kratkometražni animirani filmovi nastali u produkciji Akademije likovnih umjetnosti – “I’m not feeling very well” (2019.) Sunčane Brkulj, koji je selektiran za ovogodišnji, zbog korone otkazan Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju, te nagrađivani film “Odrasti u malo drvo” (2019.) Noemi Ribić.

Projekt “Drive-in kultura” pokrenuo je produkcijski duo SABMARINE, iza kojeg već nekoliko godina stoje studenti Akademije dramske umjetnosti Marin Leo Janković i Sabrina Herak Smoković. Misija im je podsjećati na važnost umjetnosti u ovim turbulentnim vremenima, revitalizirali kulturni sektor te potaknuti koncept kulture na otvorenom.

Vikend drive-in filmsko-glazbeni spektakl označit će početak razvoja nove platforme za nezavisnu kulturu koja je zbog pandemije koronavirusa trenutačno potpuno blokirana. Događanje je ujedno humanitarnog karaktera te predstavlja poziv publici na akciju i doniranje sredstava za studente koji su ostali bez izvora prihoda u ovim zahtjevnim vremenima.

Istražite Lice Grada: