Nedjelja, 24 rujna, 2023

Otvorenje izložbe “Dolina” suvremene hrvatske umjetnice Vlaste Delimar

Otvorenje izložbe Dolina, prvoga dijela umjetničkoga rada Diptih Dolina…Magda, jedne od najpoznatijih hrvatskih suvremenih umjetnica i performerica Vlaste Delimar, održat će se 08. svibnja u Galeriji SC u 21 sat.

Uvod u izložbu bit će performans istoimenoga naziva koji će se održati istu večer u Teatru &TD s početkom u 20 sati. Za performans, broj mjesta je ograničen te je potrebno unaprijed rezervirati ulaznice*. 

Izložba Dolina intiman je zapis kroz koji umjetnica pokušava misterij i “užas” majčinstva postvariti putem umjetnosti, a s naglaskom na zrcalne refleksije majka-kći, s povremenim likom bake koja je jedna od poveznica njihova genetskoga ponašanja. Nasljeđe koje nismo odabrali, a moramo ga živjeti nije uvijek jednostavno. Ovaj intiman zapis svojevrstan je obračun sa svim frustracijama u odnosu majke i kćeri, u odnosu dviju žena koje se pokušavaju nadograđivati uzajamno bez obzira na sve sličnosti i različitosti, jer rekle bismo jednoglasno: mi nikada nismo bile majke, pojasnila je Vlasta Delimar.

Izložba se sastoji od niza portretnih fotografija iz različitih životnih dobi akterica koje su postavljene kroz njihove paralelne svjetove i memorije. Uska crvena traka postavljena preko svih fotografija naša je poveznica pupčane vrpce koja jest neminovnost u odnosu majke i kćeri, ali istovremeno i njezina fragilnost koja pruža mogućnost emancipacije, dodala je Delimar.

Performans Dolina koji prethodi izložbi intiman je zapis Vlaste Delimar nastao kao sjećanje na dan rođenja njezine kći Doline, a čin rađanja, koji nije bio jednostavan, postaje poligon za izvedbu koja zahtijeva totalnu prisutnost tijela kao apsoluta egzistencije. Tekst djelomično izgovara sama autorica, dok izvođačica Josipa Bubaš transformira – performira kroz tijelo i pokret, pokušavajući nemoguće učiniti mogućim. 

Zanimljivost ovoga performansa je sinergija dvaju medija; izvedba čistoga performansa s elementima teatra omogućava izvođačima još bogatiji i kreativniji izraz. 

Josipa Bubaš koja nema iskustvo rađanja postigla je svojim tijelom i pokretom kroz tekst imaginaciju kakvu rijetko koja osoba u svijetu umjetnosti može dostići. Ženerozno prisutna glumica Vesna Stilinović svojim profesionalnim iskustvom balansirala je značaj teksta kroz dvije osobe u jednu, naglasila je Delimar. Na samom kraju predstave pojavljuje se kći Dolina koja će upravo na izvedbi navršiti 30 godina i tim tautološkim činom potvrditi snagu performansa.

*Ulaznice možete rezervirati na tel. blagajne: 014593510 ili na itd@sczg.hr najkasnije do 7.svibnja. Ulaznice preuzmite najkasnije do pola sata prije početka performansa. Radno vrijeme blagajne: pon-pet od 11-13 te dva sata prije početka predstave ako taj dan na repertoaru ima predstava.

Slične objave