Otvorenje izložbe “Slavo Striegl: Život za slikarstvo” u Muzeju za umjetnost i obrt

Izložba „Slavo Striegl: Život za slikarstvo“ koja se u Muzeju za umjetnost i obrt otvara 24. rujna 2019. godine predstavit će opus ovog jedinstvenog, samozatajnog slikara Siska u povodu 100. godišnjice njegova rođenja.

Izložba će revalorizirati umjetničko stvaralaštvo Slave Striegla te potvrditi njegov status referentnog imena hrvatske likovne umjetnosti. Opus Slave Striegla biti će tematiziran u zasebnim cjelinama prateći njegov rad od samih početaka; najranijih radova s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, preko najproduktivnije faze stvaralaštva pa sve do njegovih posljednjih kreativnih životnih dana. Izložbom se pokazuje Strieglova autorska potentnost i stvaralački kontinuitet kojim se nanovo otkriva i interpretira građa ovog vrsnog portretista Siska i pokupsko posavskog kraja. Na izložbi se pokazuju i javnosti manje poznati radovi u tehnici kolaža koje je stvarao pred kraj svog životnog vijeka. U njima se ogleda Strieglova umjetnička raznovrsnost, kreativnost i originalnost.

Autori izložbe; uz želju Striegla još za života; Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO – kustos izložbe; kritički pregled, Zoran Burojević, Gradska galerija Sisak – kustos izložbe; život i djelo, Željko i Lana Kovačić – vizualni identitet i postav izložbe i kataloga.

Izložba je realizirana uz suradnju Gradske galerije Striegl, Sisak.

Slične objave