VijestiDogađanja u ZagrebuOtvorenje izložbe "Antistress mix" Ivana Markovića u Galeriji Karas

Otvorenje izložbe “Antistress mix” Ivana Markovića u Galeriji Karas

U Galeriji Karas (Zvonimirova 58), otvorit će se šesta izložba akademskog slikara Ivana Markovića, pod nazivom “Antistress mix”.

“Antistress mix, šesta izložba akademskog slikara Ivana Markovića, funkcionira na dvije razine. Prvo, izložba je njegov osobni hommage američkom slikarstvu 50ih godina prošlog stoljeća, koje i inače navodi kao inspiraciju u svom umjetničkom radu i razvoju.

U isto vrijeme, za ovu će izložbu umjetnik reći da se vraća samome sebi. Monokromatske površine, velike dimenzije te istodobni izostanak velikih ideja i još većih pretenzija, njegove su i stare i nove težnje, kojima se, ovisno o tome koliko je spreman više slušati sebe, a manje zahtjeve okoline, rado i često vraća. No, ovaj put najhrabrije, reklo bi se – najradikalnije. Umjetnik ovom prilikom stvara s manjim osjećajem duga nego dosad, rasterećen čak i vlastitog djetinjstva („Bez naziva“, galerija Zlatni Ajngel, Varaždin), dozvoljava si dati ovom ciklusu naziv prema eteričnom ulju koje mu se „sasvim slučajno“ našlo u ateljeu, a čiji je naziv bez rezervi prema banalnom, ali i bez ironijskog odmaka, (o)lako usvojio kao onaj primjeren za ovaj rad.

Igra s kolažom, koja je prethodila nastanku slika, upisuje u ovu izložbu razigranost, jednostavnost i slobodu dječjeg, i to za ovog umjetnika nečeg novog dječjeg, a koje se javilo kao rezultat spomenutog raščišćavanja s osobnim djetinjstvom. Vječnog dječjeg.”

Otvorenje izložbe je u utorak, 02. lisopada 2018. godine s početkom u 19 sati u Galeriji Karas.

Više o izložbi možete pročitati na stranicama HDLU.

Naslovne teme