Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Otkriće prilikom rekonstrukcije dvorane “Ban Jelačić” u Banskim dvorima

Zgrada Banskih dvora, smještena na Trgu svetog Marka na broju 1, povijesna je građevina koju danas najviše znamo kao dom Vlade Republike Hrvatske. Banski dvori su nekada bili dom hrvatskih banova, od 1809. do 1918. godine.

Zgrada je dugačka barokna jednokatnice, a čini ih kompleks od dviju četverokrilnih gradskih palača, sagrađenih u drugoj polovici 18.-og i početkom 19.-og stoljeća nadogradnjom starijih srednjovjekovnih građevina, a omeđeni su Trgom sv. Marka i trima ulicama – Freudenreichovom, Matoševom i Brezovačkog.

Ovih se dana aktualizirala priča oko povijesti Banskih dvora zbog neočekivanog pronalaska tijekom obnove dvorane “Ban Jelačić”.

Na dva zida dvorane (sjevernom i istočnom), u kojoj se održavaju sjednice Vlade RH, pronađene su freske za koje se pretpostavlja da prikazuju “pogled kroz prozor”. Svaka freska uokvirena je naslikanim dvorskim stupovima, a između kojih se ocrtavaju pejzažni motivi.

Prema prvim procjenama stručnjaka iz Hrvatskog restauratorskog zavoda i Ministarstva kulture, pretpostavlja se da je riječ o djelu koje datira još prije 1808. godine. Tadašnji vlasnici, Kulmeri, prodali su palaču Zemaljskoj vladi, koja nakon nadogradnje postaje javna zgrada.

Više fotografija:

http://licegrada.media/otkrivene-freske-u-banskim-dvorima/

Slične objave