Ostanite sa Zagrebačkim kazalištem mladih – zauvijek mladi

0
201
Fotografija: iz predstave Halo, halo, ovdje Radio Zagreb, autor Marko Ercegović

Zagrebačko kazalište mladih je 29. ožujka obilježilo 74. obljetnicu  od svoga osnutka – od početaka 1948. u u godinama poslije Drugog svjetskog rata, kada je pod imenom Pionirsko kazalište (PIK) utemeljeno kao jedna u nizu sličnih institucija, koje su trebale okupljati djecu i postupno ih uvoditi u čaroliju kazališta te u etičke i ideološke norme društva.

Nakon desetljeća borbe za vlastitu pozornicu, što je u ZKM-u obilježilo napore tadašne ravnateljice Božene Begović (o čijem životu i radu je upravo na kazališnom repertoaru predstava ‘Halo, halo ovdje Radio Zagreb’) – ZKM je postao najvažnijim mjestom oblikovanja suvremenog dramskog i kazališnog odgoja, uz profilirani pedagoški rad s mladima. Kazalište je do danas zadržalo i razvijalo svoju poetiku i umjetničku autonomiju, te postalo prepoznatljivo kazalište i na europskim scenama, na kojima ZKM-ovci često gostuju.

Dramaturg, kritičar i publicist te izbornik brojnih kazališnih festivala, Hrvoje Ivanković, autor je bogate povijesti ZKM-a koju je opisao u monografiji povodom 70. obljetnice ZKM-a, koja je prije dvije godine izišla u virtualnom izdanju. ZKM će uskoro predstaviti i tiskano izdanje te značajne monografije pod nazivom Zauvijek mlad – Zagrebačko kazalište mladih.

U svojih sedamdeset i četiri godine ZKM je zajedno sa svojom publikom prolazio mnoge nedaće. Ali s čim god smo se tijekom godina susretali, nezaustavljiv je rast popularnosti kazališta od poslijeratnog doba pa sve do danas. ZKM je prije svega ostao mjesto propitkivanja te prostor susreta odvažnih dramatičara, modernih redatelja, vrhunskog kolektiva i sjajne publike čija je uloga u još jednoj kazališnoj obljetnici također nezamjenjiva.”

Ostanite sa ZKM-om zauvijek mladi. Ostanite na svojim mjestima. Gledalište bez Vas nije isto. Hvala Vam za pljesak koji toliko dugo traje.” – Poručuju iz kazališta

Tekst: Press | Fotografija: Marko Ercegović