Četvrtak, 21 rujna, 2023

Opera “La Boheme” Giacoma Puccinija u Hrvatskom narodnom kazalištu

Zagrebačka će publika ponovno imati priliku pogledati jednu od najpopularnijih opera – La Bohème  Giacoma Puccinija, a u ulozi Mimi nastupit će zvijezda berlinske operne scene Evelin Novak. Izvedbe su na rasporedu 23. i 25. travnja 2018. godine.

Evelin Novak stalna je članica Berlinske državne opere u koju ju je angažirao svjetski poznati maestro Daniel Barenboim. U matičnoj kući pjevala je niz glavnih uloga, a debitirala je u Donizzetijevoj komičnoj operi Viva la Mammau glavnoj ulozi Primadonne. Diplomirala je u klasi Dunje Vejzović 2008. godine na Akademiji za glazbu i dramsku umjetnost u Stuttgartu. Surađuje s mnogim svjetskim dirigentima kao što su Zubin Mehta, Stefan Soltesz, Massimo Zanetti, Alfred Eschwe, Ivan Repušić, Daniele Rustioni… Njezin repertoar obuhvaća djela od baroka do suvremene glazbe što dokazuju brojni koncerti diljem Europe.

Libreto opere La Bohème  su prema Henriju Murgeru napisali Giuseppe Giacosa i Luigi Ilica.

Foto: Miroslava Novak / HNK

Slavno Puccinijevo djelo o pariškim boemima, iako nije doživjelo uspjeh na praizvedbi, svakom je kasnijom izvedbom dočekano s ovacijama tako da je opera La Bohème postala jedna od najpopularnijih opera u povijesti. Libreto je nastao prema romanu Prizori iz života boema Henrija Murgera, koji opisuje studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti. Potresna priča o mladim i siromašnim pariškim umjetnicima te njihovim nesretnim ljubavima osvojila je svjetske operne kuće i poslužila mnogim autorima kao inspiracija za stvaranje novih djela različitih žanrova. Rodolphe i Mimi nositelji su glavnih zbivanja u kojima pratimo sudbinu nekoliko mladića i djevojaka koji unatoč siromaštvu i bijedi ne gube vjeru u ljubav. Tragičan kraj i smrt Mimi samo pojačavaju potresan dojam velike ljubavne priče koja i danas uzbuđuje i stare i nove ljubitelje opere. Puccini je njome osvojio svjetske pozornice pokazavši velik skladateljski talent te podario naraštajima nezaboravne arije i duete koji sublimiraju sve ono najljepše u njegovu opernom stvaralaštvu.

Ulaznice možete pronaći na web stranicama Hrvatskog narodnog kazališta.

Slične objave