Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Projekcija filma “Fanny i Alexander” u sklopu Kinolektire Kina Europe

U petak, 04. svibnja u 19 sati u sklopu programa Kinolektira koji na veliko platno Kina Europe donosi odabrane filmske klasike, povodom 100. obljetnice rođenja jednog od najvećih filmskih redatelja svih vremena Ingmara Bergmana prikazuje se njegov magnum opus, obiteljsku sagu “Fanny i Alexander” (1982.) smještenu u provincijalnu Švedsku na početku 20. stoljeća. Prije projekcije filmski kritičar Nikica Gilić napravit će kratki uvod u film.

“Fanny i Alexander” jedan je od Bergmanovih najuniverzalnijih filmova kojim je pokušao dočarati putovanje ljudskog života i na celuloidnu vrpcu prenijeti sve strahove i želje ljudskog duha. Priča je to o odrastanju u imućnoj umjetničkoj obitelji Ekhdal, ispričana kroz oči 10-godišnjeg dječaka Alexandra i njegove mlađe sestre Fanny. Nakon iznenadne očeve smrti njihova se majka odlučuje ponovno udati. Fanny i Alexander moraju se preseliti u dom svog krutog i prilično bešćutnog očuha, svećenika Vergerusa… Film je tematski i stilistički podijeljen u tri djela, a svaki od njih prikazuje drugi aspekt obiteljskog života.

Više o projekciji možete pročitati na Facebook eventu organizatora.

Ulaznice za projekciju mogu se nabaviti na blagajni Kina Europe ili na web stranici www.kupiulaznicu.hr po cijeni od 27 kn. Napomena: za program Kinolektire ne vrijede paketi ulaznica Kina Europa.

Slične objave