Nove Zagrebulje: Prvih devet mjeseci, tri omiljena mjesta

– Koliko dugo si već tu? – pitaju me ljudi kad shvate da još uvijek nikad nisam bila na Bundeku ili u Dubravi, ali da sam počela razlikovati autobusni i željeznički kolodvor, da sam shvatila koja je razlika Save i Savice.

– Pa nekoliko mjeseci… – svaki put umalo kažem nekoliko tjedana! A onda se saberem pa shvatim da je akademska godina na kraju, a da će idući tjedan biti ni manje ni više nego devet mjeseci od mog dolaska u Zagreb. Devet! Ne vjerujem sama sebi, ali, da, uistinu je prošlo devet mjeseci moje avanture. Ustvari, ovo  već malo predugo traje da bi bilo avantura. Život je, pravi punokrvni život prepun uspona i padova, mudrih i ludih nadanja…

A što mi je bilo najbolje? Teško je reći, ali već imam prvu računicu. Od posljednjeg članka s preporukama prošlo je nekoliko mjeseci, a ja imam finalnu računicu o tri omiljena mjesta, barem što se ovih devet mjeseci ticalo. Bila sam strog i pravedan sudac.

1. Bellucci Coffee & Wine bar

E, ovdje morate otići. Moj apsolutni pobjednik godine i mjesto koje me svaki put iznova oduševi. Da, nije baš usput, ali vrijedi svakog metra. Bellucci se nalazi na Višnjevcu. Usprkos udaljenosti, mislim da je ovo jedino mjesto u Zagrebu na kojem sam bila više od pet puta. U njihovoj se ponudi nalaze odlična vina i ukusne kave, ali i plate sireva, tostevi, tortille… Po nevjerojatno niskim cijenama. Nisam sigurna duguju li te cijene lokaciji koja nije toliko popularna, ali po pitanju ambijenta, kvalitete usluge i kvalitete svega što sam tamo probala – u Zagrebu im nema ravnih. Posebice kvalitete usluge. Konobari koji tamo rade su takva gospoda, prava stara škola!

Foto: Ivana Granić

2. 42 Coffe. co

U Vlaškoj ulici, na broju 42, krije se mjesto koje me osvojilo već na Dan žena, na prvu loptu. Na drugu loptu, obožavam njihovu terasu na uglu Vlaške i Draškovićeve. Ovaj kafić posvećen je kavama, ali možete pronaći vina, pive, organske čajeve i ponešto za prigristi. Kave su im poseban doživljaj jer su izrađene od posebnog zrna, u specijaliziranim uređajima. Možete ih popiti i s egzotičnim okusima. Garantiram, uživat ćete.

Foto: Ivana Granić

3. Jutro

Opet se vraćamo u Vlašku, u Jutro, maleno mjesto koje odiše originalnošću i toplinom. Prostor unutra je malen i ugodan, šaren, a terasa također gleda na Vlašku ulicu. U ponudi im se ističu odlični domaći čajevi, zdravi kolačići i domišljati tostevi s humusom i sjemenkama. Navratite jednom u prolazu i uvjerite se. Izaći ćete sitiji i bogatiji za nekoliko preslatkih fotografija.

Foto: Ivana Granić

Ne čini vam se neki ludi studentski izbor? Loše tulumarim. Točnije, ne tulumarim, ali za lijepa mjesta sam dobra njuška.

Naravno, imam i popis lokacija koje slobodno možete preskočiti, ali ja sam vam jedna od onih koje šute kad nemaju ništa lijepo za reći. Ako imam pravo na tisućicu riječi tjedno, ne valja izlizati tipkovnicu na gluposti. Znam da i vi znate, osjećam da i vi znate.

Foto: Ivana Granić

O autorici kolumne: Ivana Granić studentica je prve godine diplomskog studija talijanskog jezika i književnosti te komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. S obzirom da u Zagrebu živi tek nekoliko mjeseci, kolumna Nove Zagrebulje mjesto je sakupljanja dojmova iz njenih lutanja i znatiželjnih pohoda. Netaknuta predrasudama ili visokim očekivanjima, kolumna prikazuje lice istog grada iz drugačijih očiju.


Slične objave