Utorak, 21 svibnja, 2024

Nove Zagrebulje: Đir po Adventu, dio treći

Nisam ni trepnula, a već smo u trećem adventskom izdanju. Da stvar bude bolja, više nisam u Zagrebu. Pišem vam od kuće. Kao prava žena s Balkana,  ja sam sebi pospajala sve praznike. Ne, ozbiljno, najbolji dio Adventa ipak je tamo gdje vam je srce. A meni je srce ipak doma.

Ako sentimentalnosti ostavim po strani, imala sam cijeli prošli vikend da dodatno istražim čari Adventa u Zagrebu. Malo sam se smrznula, ali baš sam se nauživala.

1. Cat Caffe

Advent je vrijeme ljubavi, za sve živo. Životinje isto, naravno. A ja najviše na svijetu volim mačke. Upravo sad oko mene skakuću moje dvije debele mezimice. A u Zagrebu sam nostalgiju za njima nadomjestila u Cat Caffeu. Tamo živi 7 maznih, prekrasnih maca koje uistinu osjete dobru vibru. Igrala sam se s macama i pila kavu sa šljokicama. Ništa mi više u životu nije trebalo.

Foto: Ivana Granić

2. Trdelnik

Tradicionalna praška slastica doselila se i u Zagreb.Točnije, u Masarykovu 19. Odmah ću vam reći da ne izgleda ni upola estetski privlačno kao onaj s Instagrama, ali okusom je fantastičan. Pripravljen je pred vašim očima, vruć i prhak. Za 22 kune možete uzeti onaj s Nutellom, a za neznatno nižu cijenu onaj obični ili s džemom. Ipak, ako niste ljubitelji cimeta, pripazite – cimeta ima na sve strane.

Foto: Ivana Granić

3. Caffe de Matoš

Imala sam najbolju namjeru provesti mirno nedjeljno jutro na slavnoj Matoševoj šetnici. Zaljubljena sam u svaki kutak dekoracija tamo. Ipak, prijateljica i ja jedva smo našle mjesto za moju tjednu dozu fotkanja, a kamoli za dnevnu dozu kofeina. Ili vina? Štogod. Gužva je bila prevelika za mirno druženje pa smo se skotrljale prenapučenim Strossom sve do Caffe de Parisa. Za kraj godine, okušala sam se i u špiciranju. Jesam li rekla da će ovo biti godina pomicanja margina?

Foto: Ivana Granić

P.S. Vidite li ove moje fotke? Mislite da možete uslikati ljepše? Izazivam vas da do 26. prosinca označavate svoje slike hashtagom #adventskolicegrada, a najbolju fotku nagradit ćemo vinom i kobasicama kod naših brudera Bruderschaft Zg!


O autorici kolumne: Ivana Granić studentica je prve godine diplomskog studija talijanskog jezika i književnosti te komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. S obzirom da u Zagrebu živi tek nekoliko mjeseci, kolumna Nove Zagrebulje mjesto je sakupljanja dojmova iz njenih lutanja i znatiželjnih pohoda. Netaknuta predrasudama ili visokim očekivanjima, kolumna prikazuje lice istog grada iz drugačijih očiju.


Slične objave