Petak, 8 prosinca, 2023

Nadgrobni spomenik iz 1.-2. stoljeća na kuli kraj Katedrale

”Grad je živi organizam kojeg čine ulice i trgovi, priroda i arhitektura, a što je najvažnije: tradicija i ljudi. To je puls jednog grada.”

Puls jednog grada

Puls jednog grada vas uz pomoć fotografija vodi u šetnju gradom Zagrebom, a više o samom projektu možete saznati na licegrada.hr/pulsjednoggrada

U Zagrebu, ali i Hrvatskoj, 16. stoljeće obilježeno je Stogodišnjim hrvatsko-turskim ratom, a sam kraj stoljeća završio je tako da je s 15. na 16. rujna 1590. godine, tri godine prije konačnog završetka Stogodišnjeg hrvatsko-turskog rata, Zagreb pogodio teški potres koji je srušio čak i Medvedgrad, a neki su to shvatili kao poruku da stoljeće završi rušenjem starog i najavom izgradnje novog doba.

Osim na Gradecu, i na Kaptolu se dižu nove i obnavljaju stare i teško oštećene građevine. Tijekom cijelog razdoblja 17. stoljeća vršeni su mnogi graditeljski poslovi, a pogotovo nakon teških požara koji su pogodili grad 1624., 1645. i 1674. godine. U sklopu građevinskih radova tako se proširivao biskupski dvori, radilo se na dijelovima stolne crkve, kao i na kaptolskoj vijećnici i kanoničkim kurijama te na franjevačkom samostanu.

Jedna od očuvanih kula oko Zagrebačke katedrale je tzv. Domitrovićeva kula na kojoj se nalazi nadgrobni spomenik.

Riječ je o rimskodobnom nadgrobnom spomeniku koji datira iz 1.-2. stoljeća, a pronađen je 1878. godine na Kaptolu. Na spomeniku piše sljedeći tekst:

AKONNI
GAJEVOJ KĆERI
SALVIJI
GAJ JULIJE
PATERNO
SUPRUZI
KAKVIH JE RIJETKO

Iz galerije:

Slične objave