VijestiDogađanja u ZagrebuNa zagrebačke ulice stiže drugo izdanje umjetničkog projekta Okolo

Na zagrebačke ulice stiže drugo izdanje umjetničkog projekta Okolo

Postoje mjesta u gradu na kojima vi svjesno pristupate umjetnosti, ali i ona na kojima ona svojim prisustvom iznenađuje vas. Umjetnički projekt Okolo pripada drugima, neočekivanim, a toliko dragocjenim susretima s umjetnošću.

Dođete li od 17. kolovoza do 1. rujna u neki zagrebački skriveni prolaz, pogledate li krošnje stabala u parkovima ili zavirite na tajanstvena mjesta na koja je do sada malo tko zalazio, iznenadit će vas neočekivani susret s umjetnošću.

Prošlogodišnje je, prvo izdanje toga umjetničkog projekta, nastalog u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, oživjelo niz javnih gradskih prostora, a tako će biti i ove godine, u kojoj se, dakako, sprema i mnogo novosti.

Naime, u ovogodišnjem, drugom izdanju uključeno je 25 lokacija, a njih će oplemeniti umjetnici koji se izražavaju svjetlosnim instalacijama, urbanim zelenim dizajnom ili pak kao svoje izražajno sredstvo koriste uličnu umjetnost, interaktivni dizajn i fotografiju.

Cilj je njihovih umjetničkih djela da urbanim intervencijama privuku pažnju na gradske lokacije koje su do sada neopravdano bile izvan dometa posjetitelja. Njihovim umrežavanjem sva će se mjesta tih suvremenih umjetničkih intervencija povezivati u jedinstvenu gradsku šetnju.

Uz desetak domaćih umjetnika, u Zagrebu će svoj trag ostaviti i svjetski poznata imena iz Francuske, Španjolske i Australije. Prvi je od njih francuski par Ella & Pitr, na međunarodnoj street art sceni poznat po predimenzioniranim karikaturalnim likovima. Španjolski umjetnik Javier Riera jedan je od majstora landscape svjetlosnih instalacija. Australac Michael Pederson svjetsku javnost osvaja svojim humorističnim uličnim minijaturama koje postavlja na neočekivanim mjestima.

Svi oni zajedno zagrebačko će druženje s umjetnošću obojiti novim bojama na neočekivanim lokacijama te na njima ostaviti dragocjen umjetnički trag.

Što smo sve zabilježili za vrijeme prošlogodišnjeg izdanja projekta Okolo možete pronaći na portalu Lice Grada, a sve fotografije možete pretraživati na portalu licegrada.media.

Naš sažetak prošlogodišnjeg projekta Okolo možete pročitati u članku Što je iza sebe ostavio novi projekt Okolo koji je upravo završio?

Naslovne teme