Na današnji danNa današnji dan prvi put je spomenuta najstarija zagrebačka ljekarna

Na današnji dan prvi put je spomenuta najstarija zagrebačka ljekarna

Na današnji dan, 1355. godine, prvi put se spominje ljekarna “K crnom orlu”, danas smještena u Kamenitoj ulici. Ljekarna se prvi put spomenula u sudskim spisima (parnica između ljekarnika Jakova (Jacobus apothecarius) i jednog zagrebačkog krznara).

Zanimljiv je podatak da se najstarija zagrebačka ljekarna nalazila na Gradecu (dok se na susjednom Kaptolu prva ljekarna pojavljuje dvjestotinjak godina kasnije). Ljekarna nikada nije prestajala s radom, a i u današnje vrijeme predstavlja pravu turističku atrakciju u Zagrebu.

Ljekarna u Kamenitoj ulici

Osim što je najstarija, nitko ne može sporiti da ima najzanimljivije ime – “K crnom orlu”. U neka davna, već i zaboravljena vremena, ljekarne su uglavnom nudile lijekove napravljene od ljekovita bilja, za što su često rabili arsen, sumpor i živu.

Prema nekim pričama, lokacija ljekarne “K crnom orlu” je nekada bilo popularno mjesto gdje su se okupljali lokalni mještani, poput današnjih kafića.

No, postoji još nešto što posebno intrigira sve one koji znaju priču o ovoj ljekarni, a to je sljedeće: Kao jedan od zaposlenika ove čuvene ljekarne često se navodi i ljekarnik Nicolo Alighieri, praunuk znamenitog pisca Dantea Alighierija.

Naslovne teme