Na današnji dan je rođena dječja spisateljica Ivana Brlić-Mažuranić

Na današnji dan, 1874. godine, u Ogulinu je rođena Ivana Brlić-Mažuranić, hrvatska dječja spisateljica i unuka Ivana Mažuranića (bana pučanina). Spisateljica je u Hrvatskoj i svijetu priznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu. Pisala je pjesme, pripovijetke, romane, basne i bajke, eseje i članke, te se bavila prevodilačkim i redaktorskim radom.

Neka od njezinih najpoznatijih djela su: Škola i praznici (1905.), Čudnovate zgode šegrta Hlapića (1913.), Priče iz davnine (1916.), Iz arhive obitelji Brlić u Brodu na Savi (1934.-1935.) i Basne i bajke (1945.). Djela su joj prevedena na mnogobrojne svjetske jezike (bengalski, hindi, kineski, vijetnamski i bengalski), te izvedena u kazališnim, radijskim i filmskim obradbama. Za svoj svjetski književni doprinos dvaput je bila predložena za Nobelovu nagradu za književnost, a od 1937. godine postaje prva žena dopisna članica ondašnje JAZU (danas HAZU).

Njezina književna ostavština, rukopisi i korespondencija nalaze se u Arhivu obitelji Brlić u Slavonskom Brodu, u kojem se svake godine održava književna i kulturna manifestacija “U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić”.

Kuća u Jurjevskoj gdje je Ivana Brlić-Mažuranić živjela od 1882. godine

Pokopana je na Mirogoju, a grad Zagreb se velikoj spisateljici odužio imenovanjem ulice na Malešnici njezinim imenom, kao i školom u zagrebačkoj Dubravi, a na kući u Jurjevskoj 5. gdje je živio njezin djed podignuta je spomen ploča.

Slične objave