Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Meštrovićev Zdenac života ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta

Zdenac Života na Trgu Republike Hrvatske prvo je veliko djelo iz mladenačke faze kipara Ivana Meštrovića, a nastalo je u Beču 1905. godine pod utjecajem Rodinovog impresionizma i bečke secesije, na apsolutnoj razini europskog simbolizma.

Funkcionalni oblik zdenca srastao je s klupkom figura povezanih idejom vječne žeđi za životom. Zdenac je postavljen 1912. godine na Trg Republike Hrvatske u Zagrebu, ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta. Jednostavna stilizacija i pokret daju ovom Meštrovićevom djelu pečat monumentalnosti.

Zdenac života na razglednici iz 1915. godine – Izvor: Digitalne zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu | Digitalna obrada: Lice Grada

Simbolika ovog spomenika, kako bi i ime moglo sugerirati, pokazuje deset golih ljudskih likova stvarnih proporcija koji pokazuju čovjekov životni vijek, od rođenja do starosti. Počinje od djeteta, zatim pokazuje zaljubljeni par do starca koji gleda u svoj odraz u vodi.

Zagrepčani su u početku negodovali zbog golih isprepletenih tijela smještenih na javnom mjestu, te je spomenik, umjesto u visini promatrača, smješten ispod razine trga.

Slične objave