Subota, 15 lipnja, 2024

Mala kapelica sv. Filipa i Jakova – najznačajnija građevina na Medvedgradskoj utvrdi

Medvedgrad je sam po sebi jedan prekrasni ambijent koji osvaja svakog posjetitelja svojom pričom, poviješću i pogledom na gotovo cijeli Zagreb.

No, u sklopu cijelog Medvedgrada, postoji jedna mala oktogonalna kapelica koja se smatra najvrjednijom medvedgradskom građevinom, a riječ je o kapelici sv. Filipa i Jakova.

Kapelica je sagrađena u 13. stoljeću, u “prijelaznom stilu” u kojem se pojavljuju obilježja kasne romanike i rane gotike. Građena je od opeke dok su uglovi s vanjske strane ojačani klesanim kamenom.

Od kamena su izgrađen i svi konstruktivni elementi, kao i dijelovi arhitektonske plastike.

U kapelicu se može ući kroz monumentalni romanički portal iznad kojeg je ugrađena velika prozorska ruža. Unutrašnjost kapele je nekada bila oslikana, a sačuvani izvorni polukapiteli s biljnim i figurativnim motivima predstavljaju umjetnička djela vrhunske kvalitete.

Kapelica sv. Filipa i Jakova najstarija je i najreprezentativnija kapela jednog plemićkog burga u Hrvatskoj te se smatra našom najznačajnijom građevinom prijelazno romaničko-gotičkog stila.

Iako je jako stradala u katastrofalnom potresu koji je krajem 16. stoljeća jako oštetio cijeli Medvedgrad te je vjekovima bila prepuštena zubu vremena, pravilni odnosi njezina tlocrta i visina zidova omogućili su njenu potpunu rekonstrukciju krajem 20. stoljeća.

Slične objave