Utorak, 27 veljače, 2024

Kulturna dobra grada Zagreba u ulici koja je nekada nosila naziv Pivarska ulica

Basaričekova ili Basaričkova, kako vam draže, dobila je ime po Đuri Basaričeku, hrvatskom političaru. Davnih dana, ova se ulica zvala Pivarska jer je na broju 4 bila otvorena prva pivnica u gradu, a od 17. stoljeća se točila i proizvodila piva.

U nastavku saznajte više o zaštićenim kulturnim dobrima koja se nalaze u ovoj gornjogradskoj ulici.

Kuća Majcen u Basaričekovoj ostatak je tradicionalnog srednjovjekovnog tipa gradnje

Prizemna kuća u Basaričekovoj 7, zabatom okrenuta ulici, ostatak je srednjovjekovnog, tradicionalnog tipa izgradnje. Današnja zidanica na mjestu drvene kuće nastala je krajem 18. stoljeća.

1910. godine nad dijelom kuće izgrađen je kat s drvenom galerijom i prigrađeno dvorišno jednokatno krilo koje se u obliku slova L proteže do zapadnog ruba parcele.

Palača Jelačić u gornjogradskoj ulici koja nosi ime po Đuri Basaričeku

U Ulici Đure Basarička, na broju 29, nalazi se jednokatna i jednokrilna palača sagrađena 1784. godine za zagrebačkog ljekarnika Kristofora Baptistu, a kasnije prelazi u vlasništvo obitelji Jelačić, po kome i danas nosi ime.

Danas možemo vidjeti kako je kasnobarokno pročelje, iz 80-ih godina 18. stoljeća, u potpunosti sačuvano. Barokni je portal detaljiran u duhu baroknog klasicizma.

Nakon obnove, vidljivi su tragovi starijeg oslikanog pročelja iz prve polovice 18. stoljeća i stara numeracija.

Palača je obnovljena u drugoj polovici 19. stoljeća kada je izvedeno novo stubište i detalji obrade zidova u unutrašnjosti, te novi prozori s griljama.

Kuća Arko koju je kao rezidenciju koristio Ante Topić Mimara

Kuća Arko, poluugrađena jednokatnica s djelomično stambenim potkrovljem građena je 1938-40. godine kao obiteljska rezidencija za investitora dr. Vladimir i Pipa Arko prema projektu arhitekta Alfreda Albinija.

Krajem 1970-ih godina izvedena je adaptacija za rezidenciju kolekcionara Ante Topića Mimare.

Kuća Arko uzorna je interpolacija moderne arhitekture u povijesnu gornjogradsku građevnu strukturu, u mjerilu te proporcijama i kompoziciji naglašenog respekta prema kontekstu.

Jednokatnica na Gornjem gradu koja nosi ime po dimnjačaru Muggendorferu

Na južnom dijelu parcele u Basaričkovoj ulici, dimnjačar Muggendorfer izgradio je jednokatnicu prema projektu poznatog graditelja Bartola Felbingera.

Na sjevernom dijelu parcele krajem 19. stoljeća izgrađena je historicistička dvojkatnica, a obje kuće tlocrtnog “L” oblika imaju zajednički ulaz i stubište.

Južna kuća izgrađena je oko 1810. godine, a pripada tipu skromne građanske stambene arhitekture skladnih proporcija, sa stilskim oznakama klasicizma.

Sjeverna dvokatnica volumenom i teškom historicističkom dekoracijom odudara od većine objekata koji se mogu pronaći na Gornjem gradu.

Primjer najstarijeg povijesnog sloja gradnje Gornjeg grada u Basaričekovoj

Na parceli se nalaze dvije kuće: ulična stambena prizemnica smještena uz sjeverni rub parcele i dvorišna stambena jednokatnica smještena uz njezin zapadni rub.

Ulična kuća građena je u prvoj polovici 18. stoljeća kao drvena prizemnica, kasnije zamjenjena zidanicom. Dvorišna kuća građena je 1885. godine kao stambena jednokatnica, pretpostavlja se, prema nacrtima graditelja J. Jambrišaka.

Kuće svojim volumenom i položajem na parceli dokumentiraju najstariji povijesni sloj gradnje Gornjeg grada.

Slične objave