Subota, 18 svibnja, 2024

Kuća hrvatskog bana Zrinskog na Gornjem gradu, u nekadašnjoj Kapucinskoj ulici

Petar Zrinski, hrvatski ban, vojskovođa i pjesnik, bio je velika ličnost hrvatske povijesti. Rođen u Vrbovcu, otac mu je bio hrvatski ban Juraj (V.) Zrinski, a majka Magdalena Szechy. Bio je praunuk Nikole Šubića Zrinskog, po kome je nazvan jedan od najljepših zagrebačkih trgova.

Godine 1643. vjenčao se s groficom Anom Katarinom Frankopan, polusestrom Frana Krste Frankopana, a imali su četvero djece.

U Zagrebu je boravio u kući na najmanjem zagrebačkom trgu, Franje Markovića, na kućnom broju 3. Kuća je poluugrađena uglovna jednokatnica izduženog pravokutnog tlocrta, izgrađena u 17. stoljeću, a nekada je bila palača bana Nikole Zrinskog.

Kuća 2017. godine

Nakon grofova Zrinskih, bila je u vlasništvu grofa Ivana Draškovića, a u 18. stoljeću podžupana zagrebačke županije, Matije Bornemisse. Izvorno oblikovanje sačuvano je u prizemnom dijelu palače na zapadnom pročelju, a prozori na katu povećani su u 18. stoljeću kada je prigrađen sjeverni dio krila.

Kuća je zaštićeno kulturno dobro.

Razglednica je izdana povodom Kulturno-historijske izložbe grada Zagreba prigodom 1000-godišnjice hrvatskoga kraljevstva, 1925. godine.

Više o projektu Stare Razglednice Zagreba možete saznati na stranici licegrada.hr/starerazglednicezagreba

Slične objave