Kuća graditelja koji je ostavio svoj potpis na mnogim mjestima u gradu

Ugrađena trokrilna dvokatnica tlocrtnog “U” oblika, vlastita kuća graditelja Bartola Felbingera, sagrađena je 1826.-1829. godine, a nalazi se na južnom dijelu današnjeg Trga bana Josipa Jelačića. Prizemlje je rastvoreno s pravokutnim dućanskim otvorima i slijepom arkadurom, a rekonstruirano je iza 1960. godine.

Dvorišni objekti prigrađeni u 19. i 20. stoljeću odudaraju od karakteristika i kvalitete glavne Felbingerove zgrade.

Vlastita kuća Bartola Felbingera značajna je u graditeljevu opusu i graditeljstvu Zagreba prve polovice 19. stoljeća u cjelini.

Inače, Bartol Felbinger, rođen 1785. godine, bio je najznačajniji domaći graditelj u prvoj polovici 19. stoljeća, kao i istaknuti predstavnik arhitekture klasicizma u Zagrebu i kontinentalnoj Hrvatskoj. U Beču je radio kao zidarski pomoćnik kod F. Wipplingera te F. Zaunera, direktora Akademije likovnih umjetnosti, a zatim kao crtač na izgradnji dvorca Laxenburg.

Nakon šest godina boravka u Beču, postao je vrhunski crtač arhitektonskih nacrta. U Zagreb je došao 1809. godine, od kada se javlja na svim većim javnim i brojnim privatnim projektima. Među brojnim njegovim radovima reprezentativnošću se osobito ističu nerealizirani projekti za đakovačku katedralu.

Bartol Felbinger je preminuo u Zagrebu, 17. veljače 1871. godine.

Slične objave