Kronike – Skup kategorija koje dokumentiraju život u Zagrebu

Potaknut nekim zanimljivim fotografijama, pa i galerijama, koje sam objavio u zadnje vrijeme, odlučio sam skupiti neke od kategorija pod jedno ime – Kronike. Naime, sam naziv Kronike mi u glavi stoji već neko vrijeme, kao da čeka neku zanimljivu ideju koja bi se mogla pronaći pod tim imenom, pa krenimo s malim uvodnim upitnikom..

Zašto Kronike?

Riječ kronika dolazi iz grčke riječi – vrijeme (grčki khronos = vrijeme), a označava opširni zapis bitnijih zbivanja koja su se zapisivala kronološki. Isprva su kronike bile srednjovjekovni zapisi događaja iz godine u godinu, bez da su se zapisani događaji raščlanjivali u detalje.

Ok, ali što su Kronike na portalu Lice Grada?

Kronike su skup kategorija portala Lice Grada koje dokumentiraju život u gradu Zagrebu, a koje se baziraju na fotografijama.

Koje su to kategorije?

Kategorije dijelimo na stalne i privremene, pa tako na portalu Lice Grada Kronike označavaju dvije stalne kategorije Fotoreportaža i Puls jednog grada. Navedene kategorije nisu vremenski ograničene te su stalno “nastanjene” u sklopu projekta Kronike. Fotoreportaža je baš ono što kaže definicija – novinarsko izražavanje koje obuhvaća skup fotografija o pojedinom događaju, pojavi i slično, te povezujućeg teksta, dok je Puls jednog grada projekt portala Lice Grada koji vam donosi život sa zagrebačkih ulica, a o kojem više možete pročitati na licegrada.hr/pulsjednoggrada.

Ima li neka privremena kategorija?

Naravno! Trenutno je aktivna kategorija Neki drugi Zagreb, a koja donosi fotografije života u Zagrebu za vrijeme pandemije koronavirusa i oporavka grada od teškog potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. godine. Ne znam do kada će trajati ova kategorija, ovisno o tome koliko će koronavirus utjecati na grad Zagreb, kao i posljedice od potresa. Naime, ova kategorija obuhvaća oba ta događaja, tako da će se vjerojatno nestankom koronavirusa (prije vjerujem da će ti “tragovi” nestati sa zagrebačkih ulica jer će se grad godinama obnavljati od potresa) zatvoriti ovaj serijal i pokrenuti novi, no – tko zna što će mi onda pasti na pamet! Možda ostane isti serijal, možda novi… Nemam pojma.

Neki linkovi?

Naravno! Na stranici licegrada.hr/kronike možete vidjeti sve objave rubrika koje spadaju pod Kronike, dok na stranici licegrada.hr/zagrebacke-kronike možete pronaći detaljniji opis ovog projekta.

To bi bilo to na temu Kronika, do sljedećeg čitanja – kako se kaže – ostanite negativni!

Ivan

Slične objave