Subota, 26 studenoga, 2022

Kako je sve krenulo: Student Franjo Bučar je Zagrepčane upoznao s pravilima nogometa

Mažuranac, dio Lenucijeve potkove, ima jednu vrlo zanimljivu crticu iz povijesti. U ljeto davne 1893. godine, stipendist hrvatske vlade, Franjo Bučar, studiravši u Stockholmu, upoznao se s jednom novom sportskom disciplinom.

Mažuranac

Došavši na praznike, prijateljima je donio na dar loptu i podučio ih osnovama danas nam naveliko poznatog – nogometa. Ubrzo se pojavila potreba da se engleski naziv ovog sporta, „football“ zamijeni hrvatskom rječju, pa su za pomoć zamolili studenta slavistike Slavka Rutznera Radmilovića.

Dr. Franjo Bučar je jednom polazniku tečaja za diplomski rad dodijelio prijevod njemačkih nogometnih pravila na hrvatski jezik te se taj prijevod pravila nogometa u nas objavljuje u četvrtom broju zagrebačkog časopisa Šport, koji je izašao 1. ožujka 1896. godine.

O postanku riječi „nogomet“, dr. Franjo Bučar zapisao je „…Igru fudbal (football) smo doskora prekrstili u nogomet. To je ime izmislio prema riječi „puškomet“ tadašnji profesor Slavko Rutzner-Radmilović, koji je s nama igrao te je kao informator kod obitelji pl. Jelačić u Jankomiru kraj Stenjevca počeo igrati nogomet sa svojim gojencima…“.

Nešto kasnije, 1903. godine, osniva se Hrvatski akademski športski klub – HAŠK, koji za svoje potrebe izdaje knjižicu pravila nogometne igre, i to prema prijevodu s njemačkog jezika. Pet godina kasnije, HAŠK izdaje i prijevod pravila s engleskog originala, koja je preveo tadašnji tajnik HAŠK-a dr. Milovan Zoričić, a naslovnu stranu izradio je akademski slikar Klement Crnčić.

Nogometna utakmica između Dinama i Hajduka na stadionu Maksimir 2016. godine

Hrvatski športski savez 1911. godine proglasio je „Pravila nogometa“ što je bilo ubrzo rasprodano, zbog čega se iste godine tiska i drugo izdanje.

Prvo nogometno igralište uređeno je nedaleko Mažuranca, točnije parsto metara južnije na Marulićevom trgu. Tu je 28. listopada 1906. odigrana prva javna nogometna utakmica u Zagrebu i Hrvatskoj. Kako gledatelji nisu bili upoznati s pravilima i nogometom općenito, nisu mogli ocijeniti što je dobar potez u igri. Pljeskom su nagradili kada je Kuderna u jednom trenutku daleko napucao loptu, a nisu reagirali na prvi pogodak Erbežnika.

Marulićev trg

Zahvaljujući upoznavanju s nogometnim pravilima, danas je prema dr. Franji Bučaru nazvana Državna nagrada za sport, što je ujedno i najviša nagrada koju Hrvatska dodjeljuje za izuzetna dostignuća u području razvitka sporta.

Slične objave