Subota, 15 lipnja, 2024

Jesenski kadrovi malog perivoja iznad Britanca

”Grad je živi organizam kojeg čine ulice i trgovi, priroda i arhitektura, a što je najvažnije: tradicija i ljudi. To je puls jednog grada.”

Puls jednog grada

Puls jednog grada vas uz pomoć fotografija vodi u šetnju gradom Zagrebom, a više o samom projektu možete saznati na licegrada.hr/pulsjednoggrada

Jedan malo “opakiji” uspon od Britanskog trga dijeli vas od Rokovog perivoja, čije je zelenilo i spokoj prava kombinacija za odmor od užurbanog sivila i betona nekoliko stotina metara južnije. Rokov perivoj je jedinstvena povijesna gradska cjelina visoke urbanističke, arhitektonske i parkovne vrijednosti. Okružen je spomenutom Ilicom i Britanskim trgom, te Dežmanovom ulicom, Ulicom Vladimira Nazora i Ulicom Ivana Gorana Kovačića. Tijekom 17. i 18. stoljeća teritorijalno je pripadao Gradecu, a kroz povijest ga se pamti kroz nekoliko imena, od kojih je najpoznatiji Penezna gorica.

Kroz srednji vijek na području Rokova perivoja nalazili su se vinogradi, voćnjaci, vrtovi i pašnjaci u vlasništvu stanovnika obližnjeg Gradeca, a prvi pisani zapis o jednom građevnom objektu datira iz 1579. godine.

Iz galerije:

Slične objave