Srijeda, 21 veljače, 2024

Međunarodni plesni festival – 39. Tjedan suvremenog plesa u Zagrebu

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, Tjedan suvremenog plesa odvija se po 39. puta u Zagrebu od 01. do 12. lipnja.

39. izdanje Tjedna donosi predstave i projekte recentnih stranih i domaćih autora, edukacije i međunarodne suradnje, radionice za profesionalne plesače i građanstvo, video projekcije, razgovore s plesnim i izvedbenim umjetnicima, sudjelovanja u procesu stvaranja plesnih predstava i još mnogo toga. Tematski se festivalski program fokusira na održivost u najširem smislu: plesnih karijera, zajednice i zajedništva, a realizira se kroz razna partnerstva kako na lokalnoj razini (HDLU, Francuski Institut u Hrvatskoj, Teatroskop, Akademija Dramskih umjetnosti, Škola suvremenog plesa Ane Maletić, Festival Cirkusa) tako i međunarodno (Perform Europe, East is Best network itd).

“Drago nam je festivalskoj publici predstaviti međunarodne zvijezde poput Cie Maguy Marin sa kultnom predstavom MayB, Marca D’Agostinija i predstavu Best Regards, Francesca Scavetta koji nam dolazi s predstavom Hardly Ever, Mate Meszarosa s participativnom verzijom predstave Mechanics of Distance, Sine Qua Non sa svojim nekonvencionalnim projektom Out of the Blue, Skopje Dance Theatre i druge; ali i domaće autore poput Žaka Valente, Saše Božića, Ksenije Zec, Zrinke Šimišić-Mihanović.”

Predstaviti će se i umjetnici iz regije okupljenih oko jednog od najznačajnijih Europskih projekata ove godine: East is Best u okviru EU Projekta Perform Europe. U Zagrebu tom prigodom gostuju predstave iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Bugarske i Mađarske.

Mladi talenti su uvijek bili dio Festivala pa tako i ove godine diplomanti Akademije dramskih Umjetnosti i Odsjeka za ples, te učenici Škole suvremenog plesa Ane Maletić u Zagrebu, predstavit će se kroz radove autora i mentora: Petre Hrašćanec, Saše Božić, Ene Vesović te povesti razgovore na temu Razvijajmo Budućnost – izvedbene prakse u Hrvatskoj; saznati ćemo što mlade ljude motivira ka umjetničkim karijerama, što im se nudi, koju budućnost očekuju, što im društvo nudi, kako ostvariti uspješnu karijeru  kao samostalni umjetnik.  Ovo je  trenutak da ih se pozdravi i ohrabri!

Uz predstavljanje ciklusa Purpura Intuitum koreografkinje Tatjane Rupcich u produkciji Svjetlost u pokretu, imat ćemo prilike kroz pogled u prošlost i refleksije velikih hrvatskim umjetnika Frišćića, Kljakovića, Raškaj osvrnuti se i na današnji svijet uz pitanje što nam je činiti kada se suočavamo sa nemanima.

U Meštrovićevom paviljonu predstaviti će se film The Family Garden  Bosanske umjetnice Smirne Kulenović, te prezentacija snimke Ukrajinske predstave Poslukh, uz razgovor sa autoricom Khrystynom Slobodianuk.

Filmska selekcija zaključit će se sa ciklusom kratkih filmova kojima se prezentira Malijskog umjetnika Smail Kanoute, jednog od 22 koreografa koje Europska mreža Aerowaves izdvaja kao umjetnika kojeg treba pratiti. 

39. Tjedan suvremenog plesa ove je godine u znaku propitivanja, prisjećanja, osvrtanja na mogućnosti koje su bile, na one koji su bili, na podarenim izazovima ali se osvrćemo sa pogledom u  budućnost, uvijek i samo budućnost te na koji način i kako ju ostvariti. Kažu da previše toga želimo ostvariti ali bez velikih i brojnih ciljeva pitanje je kako išta postići jer jedna inicijativa otvara drugu, pokreće novu i međusobno se nose. I ove godine pozivamo na na empatiju prema drugačijem, drugima, apeliramo na korištenje volje, snage i moći ka pozitivnim promjenama u društvu, na osobnu ali kolektivnu svijest da mijenjamo svijet okrenuti prema budućnosti i zajedničkom dobru. Nadamo  se da će festivalski program potaknuti na druženje uz ples, ne samo našu tradicionalnu i vjernu publiku, već i mlađe naraštaje, kao i one koji će tek obilježiti plesnu scenu svojim radovima u nadolazećem periodu. Pozovite Vama drage na Ples! Posjetite nas zajedno!”

Tekst: Press

Slične objave