Subota, 15 lipnja, 2024

Jedina očuvana vrata utvrde oko Gradeca i najstarija ljekarna u Zagrebu

Kamenita vrata se mogu opisati kao „najsvetije mjesto u gradu Zagrebu“, a predstavljaju i jedina očuvana vrata obrambenog sustava Gornjeg grada. Spominju se još u srednjem vijeku, a današnji oblik su dobila predgradnjom u 18. stoljeću.

U prolazu Kamenitih vrata nalazi se kapela Majke Božje, a poznata je priča oko slike Majke Božje koja je čudom preživjela raznorni požar 1731. godine.

Dan grada Zagreba se obilježava 31. svibnja, na dan kada se slavi blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, koja je zaštitnica Zagreba.

U blizini Kamenitih vrata nalazi se pravi povijesni biser – riječ je o lancima s broda Victory. Naime, lanci su postavljeni na današnje mjesto 1878. godine, a potječu s čuvenog britanskog ratnog broda HMS Victory, kojim je zapovjedao admiral Nelson u povijesnoj bitki kod Trafalgara.

Bitka kod Trafalgara se danas smatra jednom od najvažnijih bitki vođenih tijekom Napoleonovih ratova, a kao pobjednici protiv Napoleona izašla je Britanija. Admiral Nelson je umro u završnom dijelu bitke na istom brodu.

Uz Kamenita vrata vežemo i Doru Krupićevu, lik iz romana Augusta Šenoe – Zlatarevo zlato, prvog hrvatskog povijesnog romana iz 1871. godine. Radnja se zbiva u Zagrebu u 17. stoljeću, a u središtu je tragična pripovijest o ljubavi između plemića i građanke. Dora je bila dobra i lijepa zlatareva kći koja je otrovana zbog neuzvraćene ljubavi, a stanovala je u Kamenitoj ulici na broju 5.

Odmah iznad Kamenitih vrata nalazi se i najstarija zagrebačka ljekarna otvorena 1355. godine.

Kao jedan od ljekarnika spominje se i Nicolo Alighieri, praunuk Dantea Alighierija, autora Božanstvene komedije. Ljekarna od osnutka radi bez prekida.

Slične objave