Subota, 13 travnja, 2024

Izumitelj Slavoljub Penkala – od mehaničke olovke do hrvatskog zrakoplova

Eduard Slavoljub Penkala, bio je hrvatski inženjer kemije i izumitelj poljskog podrijetla, a ponajviše ga pamtimo zbog njegovog najpoznatijeg izuma – mehaničke olovke.

U Zagreb se preselio 1900. godine, a četiri godine kasnije bio je imenovan kraljevskim tehničkim nadzornikom. Zaslužan je za 80-ak izuma i inovacija koje su primjenjive u svakodnevnom životu, industriji i prometu.

Među izumima koje je patentirao su i termos-boca te rotirajuća četkica za zube, a najpoznatiji izum koji je ostavio iza sebe je automatska mehanička olovka. Penkala je olovku prijavio 1906. godine, a nešto kasnije i prvo nalivpero s čvrstom tintom.

Penkala je 1908. godine u Zagrebu počeo konstruirati zrakoplov kojim je trebalo biti toliko jednostavno upravljati da nije bila potrebna posebna priprema i obuka.

Replika Penkalinog aviona

Inovacije je patentirao 1909. godine, a zrakoplov je dovršen godinu poslije. Izgradio je i spremište za zrakoplove na vojnom vježbalištu između Selske ceste i potoka Črnomerec. Dragutin Novak je baš tamo uzletio zrakoplovom i tako postao prvim hrvatskim pilotom.

Penkala je mijenjao prvotnu konstrukciju kako bi poboljšao letne sposobnosti, no letjelicom se i dalje teško upravljalo, nakon čega se 1910. godine dogodila nezgoda u kojoj se zrakoplov oštetio, zbog čega Penkala odustaje od daljnjeg rada na njemu.

Kuća u kojoj je živio Slavoljub Penkala

Na tadašnjem Trgu cara Franje Josipa, današnjem Trgu kralja Tomislava, Penkala se nakon ženidbe trajno nastanio, gdje je otvorio svoju prvu radionicu u kojoj je počeo proizvoditi brojne izume.

Na kući se danas nalazi spomen ploča koju je postavio Zagrebački zrakoplovni savez povodom 130. obljetnice rođenja Penkale.

Ploča na kući u kojoj je živio Slavoljub Penkala

Slične objave