Nedjelja, 10 prosinca, 2023

Priča i detalji o dvije zagrebačke crkve smještene na Gornjem gradu

Najstarija gradska cjelina, Gornji grad, pravi je primjer bogate zagrebačke povijesti. Gornji grad krije mnoge priče i legende, kao i arhitekturu. Kada govorimo o arhitekturi, neizbježne su dvije prekrasne crkve – ona s najljepšim krovom u gradu i jedna od najljepših baroknih crkvi u Zagrebu.

Crkva sv. Marka

Crkva sv. Marka jedan je od najpoznatijih simbola grada Zagreba, a zbog svog krova, jedan je od najfotografiraniji motiva, i od strane građana grada, a pogotovo od strane turista koji ne propuštaju priliku da prošetaju gornjogradskim ulicama.

Osim što je jedan od najpoznatijih simbola, Crkva sv. Marka je također i jedna od najstarijih zagrebačkih građevina, što potvrđuju romanički elementi pronađeni na pročelju crkve.

Crkva je izgrađena kao trobrodna dvoranska građevina još u 14. stoljeću, kao gradečka župna crkva, koja se spominje 1261. godine.

Crkva sv. Katarine

Za baroknu crkvu, smještenu na gornjogradskom Trgu Katarine Zrinski, mnogi kažu da je najljepša barokna crkva u Zagrebu, kao i da je jedna od najpoznatijih hrvatskih crkvi iz tog vremena.

Trg svete Katarine

Na mjestu današnje Crkve svete Katarine Aleksandrijske, ili skraćeno Katarinine crkve, prvotno je stajala mala dominikanska crkva iz 14. stoljeća, koja je za vrijeme tadašnjih čestih turskih provala bila upotrebljavana kao vojno spremište. Dolaskom Isusovaca u Zagreb u prvoj polovici 17. stoljeća, tadašnja mala crkvica predana im je na upravu.

Katarinina crkva je jednobrodna crkva sa šest bočnih kapela i apsidom (svetištem). U kapelama se nalazi pet drvenih baroknih oltara iz 17. stoljeća te jedan mramorni oltar iz 1729. godine.

Više o Crkvi sv. Katarine

Slične objave