Izložba hrvatskog dizajna 1718: Predavanja S. Stojanovića i S. Sellers

U petak 26. listopada 2018. godine s početkom u 17:30 u sklopu popratnog programa Izložbe hrvatskog dizajna 1718, u atriju Muzeja za umjetnost i obrt održat će se predavanja beogradskog dizajnera Slavimira Stojanovića i njujorške dizajnerice Susan Sellers, članova Međunarodnog ocjenjivačkog suda Izložbe 1718.

Program počinje u 17:30 Stojanovićevim predavanjem pod naslovom „Weare Percfet“, a Susan Sellers nastupa u 19:00 predavanjem „Make _______ _____ Again“.

Predavanje “Weare Percfet”

Predavanje beogradskog dizajnera vizualnih komunikacija Slavimira Stojanovića bavit će se kritikom suvremenog društva kroz vizualnu komunikaciju, ali i prihvaćanjem greške kao osnovne iskre života u strogo kontroliranom tehnološkom griduu koji smo svi svakodnevno upleteni.

Predavanje „Make _______ _____ Again”

U svom predavanju, naslovljenom Make                         Again (ironična parafraza slogana Make America Great Again) američka dizajnerica Susan Sellers govorit će o svom studiju 2×4 i recentnom projektu The Diner. Prošle godine, 2×4 je dobio upit za suradnju s Davidom Rockwellom i magazinom Surface kako bi osmislili projekt koji će predstaviti situaciju u suvremenom američkom dizajnu na Salone del Mobile u Milanu. Autorski tim odlučio se za pristup u kojem će na to pitanje odgovoriti koristeći jedan od snažnih simbola američke kulture, tzv. diner, odnosno zalogajnicu. Takvi ugostiteljski prostori su mjesta gdje ljudi koji se međusobno ne poznaju postaju svojevrsna zajednica, gdje se događaju neformalni, intimni susreti i gdje se slave kulturne razlike. Motiv dinera objedinjuje mnoge mitske narative koji definiraju američki identitet – granicu (the frontier), život na rubu, mogućnost otvorene ceste, naciju imigranata. No najviše, ona rasvjetljava kompleksan ‘izvozni proizvod’ američkog dizajna – optimizam za globalnu konzumaciju. The Diner je zamišljen kao mjesto na Milanskom sajmu gdje se gaje zajedništvo i kontrakultura.

Sadržaj donosi:

 

Slične objave