Iza nas je prvih pet umjetničkih intervencija novog projekta “Okolo”

S četiri intervencije poznatog francuskog street art umjetnika Levaleta ovoga vikenda započelo je uvodno izdanje novog projekta “Okolo”, posvećenog umjetničkom istraživanju Zagreba. Levaletove zanimljive likove u njihovoj “igri” s gradskim prostorima moguće je pronaći na zidovima Kule Lotrščak u ulici Dverce, Crkve sv. Marije u Tkalčićevoj 10, kuće Jager u Tkalčićevoj 78 i na starom ruševnom zidu u ulici Opatovina 21.

Sljedeće intervencije na zagrebačkim ulicama potpisuju Boris Bare i Mislav Lešić. Grad je već postao bogatiji za upečatljivi “crveni tepih” u prolazu prema Zakmardijevim stubama, dok će glavne stepenice Tržnice Dolac uskoro novim izgledom zasigurno podjednako privlačiti pažnju prolaznika.

Uz street art intervencije, u ovoj jedinstvenoj umjetničkoj šetnji Zagrebom bit će moguće otkriti i nekoliko malih svjetlosnih, biljnih i književnih instalacija.

O projektu:

Malim intervencijama u samo tkivo grada “Okolo” oživljava javne gradske prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada (i svakoga od nas). Preko dvadeset lokacija u centru Zagreba predaje se, kao “carte blanche”, u ruke umjetnika koji zanimljivim rješenjima podižu sadržajnu vrijednost odabranih gradskih prostora i skreću pažnju na njihovu ljepotu i posebnost, otkrivajući potencijal onih zanemarenih i “praznih”, kao i novu dimenziju funkcionalnih prostora, istovremeno ih povezujući i mapirajući kao mjesta vrijedna zaustavljanja i promišljanja.

Neke intervencije pozivaju na interakciju i korištenje, neke upućuju na novu, ljepšu stvarnost, dok neke donose i dobru dozu humora, ponekad zaboravljenog u užurbanoj svakodnevici. Slučajnom ili namjernom prolazniku pruža se tako razlog da zastane, razgleda, razmisli ili se zabavi te potraži ostale intervencije sudjelujući u istraživanju i otkrivanju Zagreba. Kombiniranjem raznih medija i formi umjetnosti, s idejom revitalizacije i aktivacije javnih gradskih prostora “Okolo” želi potaknuti interakciju grada i prolaznika, umjetničko istraživanje grada, kao i duhovito i kritičko promišljanje prostora u gradskoj jezgri i njihove funkcionalnosti te namjene.

“Okolo” se isprepliće s umjetnošću, arhitekturom, instalacijom, aktivizmom i urbanizmom te pretvara urbani prostor u medij putem kojeg se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. Objedinjuje različite intervencije koje promišljeno (i katkada duhovito) koriste gradske prostore, stvaraju nova značenja i iskustva u svakodnevnom okruženju ili tek postojeće objekte stavljaju u neobične kontekste, a gradske prostore pretvaraju u mjesta susreta, istraživanja i komunikacije, stvarajući tako novu sliku grada.

Slične objave