VijestiDogađanja u ZagrebuIvica i Marica - Glazbeno-scenska poslastica za sve generacije

Ivica i Marica – Glazbeno-scenska poslastica za sve generacije

Unatoč posljedicama potresa, ali i pandemiji, prvorazredna ekipa kreativaca predvođena redateljicom Petrom Radin mjesecima se, u teškim i neizvjesnim uvjetima, pripremala za najnoviji projekt Minimini ciklusa, koji će u Off ciklusu Zagrebačke filharmonije ugledati svjetlo dana!

“Tim iz snova” okupio se za ovu originalnu glazbeno-scensku produkciju, sve prva imena opere – na čelu s Martinom Tomčić kao Vješticom, dirigiranja – “novi ljubimac” zagrebačke publike Dawid Runtz, koreografije – Igor Barberić, kostimografije – Dženisa Pecotić, scenografije – Branko Lepen, rekvizite i mini-scene – Dunja Niemčić i mnogi drugi. Prepjev libreta na hrvatski jezik načinio je Hrvoje Banaj.

Poznatu priču braće Grimm u verziji njemačkoga opernog majstora Engelberta Humperdincka odlučili su ispričati za naše doba, na nov i aktualan način. “U ovoj Ivici i Marici vještica ne krade dušu nego umjetnost – otima glazbu i glasove”, ističe redateljica Petra Radin, ujedno i autorica Minimini ciklusa u kojemu su već s uspjehom postavljene glazbeno-scenske predstave Ježeva kućica te Božić kod Zimogroznih.

Ograničeni uvjeti i prepreke s kojima su se suočavali u radu na Ivici i Marici, samo su dodatno probudili maštu i kreativnost, potvrđujući da je manje ponekad doista – više!

Posebna zanimljivost produkcije njena je “reciklirana” scenografija – kombinacija mini-scene od kartona i projekcija snimki i svjetlosti u stvarnim veličinama – koja će “zamijeniti” tradicionalniju, nerijetko raskošnu opernu scenu. Reciklirani su čak i kostimi iz starih kostima koje su za ovu produkciju, priskočivši u pomoć kao i uvijek kad je najpotrebnije, ustupila kazališta Kerempuh, Trešnja, HNK-a, Moruzgva i Tvornica lutaka.

Partneri projekta su Hrvatski Crveni križ i Građanski nogometni klub Dinamo koji su kroz donaciju novčanih sredstava Zagrebačkoj filharmoniji omogućili izvedbu opere Ivica i Marica te na taj način pružili podršku hrvatskoj umjetnosti i kulturi.

Završnom rezultatu za sve “od 2 do 102” kako ističe Martina Tomčić, svjedočit će 16.10. publika na premijeri u Domu Hrvatske vojske (Stančićeva 6) s početkom u 19:30 sati, ali i na izvedbama koje će u Minimini ciklusu uslijediti kroz nadolazeću sezonu. Sama premijera 16.10. bit će emitirana na HRT-u, a planirana je i pretpremijera dan ranije, 15.10. na istoj lokaciji s početkom u 17 sati.

Uz publiku Zagrebačke filharmonije (zbog posebnih mjera HZJZ-a ipak u ograničenom broju), svojim prisustvom izvedbu podržat će i predstavnici Hrvatskog Crvenog križa i GNK-a Dinamo, dok je projektu potporu dala i pravobraniteljica za djecu RH-a. Ovom produkcijom Zagrebačka filharmonija, u svjetlu 150. obljetnice koju obilježava ove sezone, učinit će još jedan iskorak ususret novoj, mladoj publici.

“Kad instrumenti utihnu, a djeca postaju nijemi zarobljenici čelične krinoline i bivaju pretvoreni u šarene kolačiće, vještičji smijeh zaori se cijelom dvoranom i zavije u veo orkestralnu šumu. No ljudski duh i nepresušna umjetnost nikada ne mogu utihnuti, a snaga se nalazi upravo u onima koji nastavljaju voditi ovaj svijet – djeci, Ivici i Marici“, poručuje redateljica najavljujući novu produkciju.
To je više nego dovoljan razlog da ne propustite ovu glazbeno-scensku poslasticu, zbog koje se, kao i uvijek u Off ciklusu, a možda i više nego ikad, isplati “Isključiti probleme i uključiti ono što svi najviše volimo – dobru glazbu”!

RASPORED OFF CIKLUSA – KONCERTNA SEZONA 2020./2021.

PETAK 9.10.2020.

DAN BROWN: WILD SYMPHONY – SVJETSKA PREMIJERA

DAN BROWN i GORAN GRGIĆ naratori

MIRAN VAUPOTIĆ dirigent

Svjetski poznati autor bestseller fenomena –Da Vincijevog koda – opet iznenađuje: hrvatska premijera ilustrirane knjige za djecu i svjetska premijera njegove vlastite glazbe za najnoviju knjigu – Wild Symphony!

ČETVRTAK 15.10.2020. – PRETPREMIJERA

PETAK 16.10.2020.  – PREMIJERA

E. Humperdinck: IVICA I MARICA, opera-bajka

PETRA RADIN režija

DAWID RUNTZ dirigent

MARTINA TOMČIĆ u ulozi Vještice

Djevojački zbor ZVJEZDICE

PETAK 4.12.2020.

THE BEATLES

KREŠIMIR BATINIĆ dirigent

Kultni bend zbog kojeg su mnogi suvremeni velikani rock i pop-glazbe počeli svirati, “najvažniji bend popularne glazbe svih vremena”, bend koji je prodao više od milijardu ploča, u Off ciklusu bit će predstavljen u neobičnom filharmonijskom ruhu. Poslastica za sve rokere, ali i brojne klasičare koji podjednako cijene stvaralaštvo slavnih britanskih čupavaca.

PETAK 22.01.2021.

ALFI KABILJO – NEKA CIJELI OVAJ SVIJET

U povodu skladateljeva 85. rođendana

Legendarni skladatelj, dirigent i aranžer osvojio je mnoga međunarodna priznanja i nagrade. U hrvatskoj je glazbi uz sve ostalo ostavio neizbrisiv trag velikim hitovima poput Tvoja zemlja, kao i nezaboravnim mjuziklima poput mjuzikla Jalta, Jalta koji i danas vladaju glazbenom scenom. Koncertom u Off ciklusu obilježit ćemo 85. rođendan toga “kralja hrvatskog mjuzikla”.

PETAK 19.02.2021.

QUEEN

KVARTET TROMBONA ZF: Mario Šincek / Ivan Mučić / Marin Rabadan / Goran Glavaš

KREŠIMIR BATINIĆ dirigent

Hvaljeni britanski bend zanimljiv je i zbog toga što su sva četvorica članova pisala hitove koji su dospijevali na prva mjesta top-lista. Njihov nastup na londonskom Live Aidu 1985. smatra se jednim od najboljih koncertnih nastupa svih vremena. Koliko su njihove pjesme kvalitetne i popularne najbolje govori podatak da i danas, gotovo 50 godina od njihova nastanka, pjesme We Will Rock You i We Are the Champions tutnje s razglasa na mnogim sportskim manifestacijama.

PETAK 30.04.2021.

ELVIS FOREVER

STEVE MORGANS vokal

Kralj rock’n’rolla još je za života postao legenda veća od života. Čovjek koji je od rocka napravio žanr i postavio mnoge rekorde koji ni danas nisu premašeni. Recimo samo da je Elvis Presley na vrhovima top-lista proveo čak 996 tjedana. I danas uživa ogromnu popularnost, a o njegovu golemom utjecaju na kulturu pišu se knjige i doktorske disertacije. Zato je Elvis – Forever!

PETAK 28.05.2021.

JELENA RADAN – VOYAGE&FADO

JELENA RADAN vokal

IVAN JOSIP SKENDER dirigent

Naša sjajna pjevačica i autorica Jelena Radan vodi vas na jedinstveno putovanje kroz njezine glazbene i kreativne svjetove s nezaobilaznom dozom fada koji izvodi tako dobro!

Naslovne teme