Subota, 15 lipnja, 2024

Iskoristite subotu za jednu od najomiljenijih zagrebačkih atrakcija

Svake subote, utvrđenim državnim praznicima i ostalim svečanim prigodama Academia Cravatica pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Zagreba organizira svečanu Smjenu straže Kravat pukovnije u samom centru Zagreba. 

“Iako je Zagrepčanima već poznato djelovanje Kravat pukovnija, uživamo vidjeti svaki puta iznova njihovu zainteresiranost, uživanje, znatiželju, pa i divljenje, posebno onih najmlađih. Ono što nas je posebno radovalo ovog ljeta je značajan broj turista na ulicama koji također s velikom pažnjom promatraju 4 konjanika i 13 pješaka odjevenih u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata. Veći broj turista na ulicama daje nam nadu i ohrabrenje da će se sve ponovo vratiti u normalno stanje, kakvo je bilo prije pandemije te vjeru da će na ulicama našeg grada idućih godina biti još puno više znatiželjnih pogleda”, istaknuo je zapovjednik Kravat pukovnije Željko Matejčić. 

Ceremonija smjene straže i iduću subotu 11. rujna počinje u 11.00 sati ispred Etnografskog muzeja gdje se održava postrojavanje i pokret pješačkog postroja koji se u Dežmanovoj ulici sastaje s konjanicima te im predaje stijeg. Nastavlja se Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića gdje se u 11.25 sati održava ceremonija pregleda stroja i oružja te postavljanje počasne straže.

“Kravat pukovnija zasigurno jest značajna turistička atrakcija, ali ona je i puno više. Utemeljena je na povijesnim činjenicama, a kroz vojno-povijesni program Smjene straže aktualizira povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini”, objašnjava Marijan Bušić, osnivač Academije Cravatice, institucije koja promovira simboličke vrijednosti kravate te predstavlja kravatu kao identitetsku oznaku naše zemlje.

Završetak sezone i središnja ceremonija bit će i ove godine upriličeni 18. listopada. Naime, 2008. godine Hrvatski sabor proglasio je taj dan Danom kravate te se od tada svečano obilježava programima diljem Hrvatske uz podršku brojnih kulturnih institucija i organizacija te osnovnih i srednjih škola i vrtića. Također, uz podršku udruženja iseljenika u dijaspori Dan kravate se proslavlja globalno, dok je središnja proslava upravo u Zagrebu – prijestolnici kravate.

Tekst: Press

Slične objave