Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika kontinuirano djeluje od 1868. godine

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) kontinuirano djeluje pod različitim nazivima u širokom vremenskom rasponu od 22. kolovoza 1868. godine, kada je osnovano Društvo umjetnosti. Premda je tijekom prvog desetljeća tek nominalno postojalo, svoj zamah Društvo je dobilo 1879. godine kada se Iso Kršnjavi nakon studija u Beču i Münchenu vratio u Zagreb u kojem je u vrlo kratkom roku pokrenuo osnivanje najznačajnijih umjetničkih institucija i ustanova.

Trg žrtava fašizma – Dom HDLU

Društvo umjetnosti poslužilo je kao platforma iz koje će se u vrlo kratkom roku iznjedriti Muzej za umjetnost i obrt (1880.) i Obrtna škola, današnja Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn (1882.), Umjetnički paviljon (1898.), Moderna galerija (1905.) i Privremena viša škola za umjetnost i umjetnički obrt, današnja Akademija likovnih umjetnosti (1907.).

MUO

Društvo je tijekom svoje stoljeće i pol duge povijesti prolazilo brojne mjene koje su bile uzrokovane različitim unutarnjim promjenama i političkim predznacima, ali je uvijek davalo važan i čvrst okvir i potporanj za odvijanje i razvoj likovne umjetnosti u Hrvatskoj. Od formativnih godina krajem 19. stoljeća i prvih izložbi u Zagrebu, preko promjena institucionalne umjetničke djelatnosti koju su donosili novi društveni okviri tijekom cijelog 20. stoljeća, od malog Društva umjetnosti razvilo se Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, danas najveće umjetničko udruženje u Hrvatskoj koje broji oko 1.900 članova, profesionalnih likovnih i multimedijskih umjetnika iz cijele Hrvatske.

Jubilej kojim HDLU obilježava 150 godina svog djelovanja, izuzetno je važan za cjelokupnu hrvatsku kulturu i umjetnost, jer se upravo kroz prošlost HDLU ponajbolje zrcali povijest naše moderne i suvremene likovne umjetnosti.

Povodom obilježavanja ove značajne godišnjice, HDLU će krajem godine izdati sveobuhvatnu monografiju 150 godina HDLU. Umjetnost i institucija,  urednice dr. sc. Irene Kraševac, postaviti problemsku izložbu Okruženju usprkos prema koncepciji Branka Franceschija. Ususret tim događanjima, organizirat će se niz okruglih stolova na temu nekih od ključnih zbivanja iz novije povijesti HDLU. Program obilježavanja 150 godina Hrvatskog društva likovnih umjetnika održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice – RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Slične objave