Srijeda, 31 svibnja, 2023

Dvokatnica Bartola Felbingera, istaknutog zagrebačkog graditelja, na glavnom trgu

Kada stanete na sredinu glavnog zagrebačkog trga, okruženi ste prekrasnim primjerima arhitekture koji prikazuju lice Zagreba. Jedan od takvih primjera je i tzv. Felbingerova dvokatnica.

Mnogi koji čekaju tramvaj na južnoj tramvajskoj stanici Trga bana Josipa Jelačića, i ne znaju povijest ove zgrade koja se nalazi iza njih.

Riječ je o trokrilnoj dvokatnici tlocrtnog “U” oblika koja je bila vlastita kuća graditelja Bartola Felbingera. Felbinger je bio jedan od najznačajnijih domaćih graditelja u prvoj polovici 19. stoljeća i istaknuti predstavnik arhitekture klasicizma u Zagrebu i kontinentalnoj Hrvatskoj.

Osim dvokatnice na Trgu bana Josipa Jelačića, Bartol Felbinger je zaslužan i za pročelje najstarije zagrebačke ljekarne koja se nalazi na Gornjem gradu.

Ljekarna na Gornjem gradu

Dvokatnica je sagrađena u periodu 1826.-1829. godine. Prizemlje je rastvoreno s pravokutnim dućanskim otvorima, a cijela zgrada je rekonstrurirana 1960. godine.

Dvorišni objekti su prigrađeni u 19. i 20. stoljeću i odudaraju od karakteristika i kvalitete glavne Felbingerove zgrade.

Felbingerova dvokatnica značajna je i u graditeljevu opusu i graditeljstvu cijelog Zagreba prve polovice 19. stoljeća.

Slične objave