Utorak, 5 prosinca, 2023

Dvije zagrebačke lokacije fotografskog ateliera fotografa Gjure Varge u Ilici

Gjuro Varga je bio jedan od najpoznatijih zagrebačkih fotografa osamdesetih i devedesetih godina 19. stoljeća. Varga je rođen u mađarskom mjestu Koszek, a fotografski obrt na spoju Ilice i Gundulićeve otvorio je 03. kolovoza 1878. godine.

Danas se na mjestu nekadašnjeg ateliera Gjure Varge nalazi palača Hrvatsko-slavonske zemaljske štedionice.

Hrvatsko-slavonska zemaljska štedionica

Na poleđinama njegovih najranijih fotografija nalazio se natpis “Gerb. Varga, Photographen, Agram neben Musikvereinsgebaude, Gr Kanisza neben Hotel Hirsch”.

Gjuro je imao brata Ivana, koji se također bavio fotografijom. Pretpostavlja se da je Gjuro vodio zagrebački atelier, a brat Ivan onaj u Velikoj Kaniži.

Atelier na spoju Ilice i Gundulićeve, Gjuro je vodio 15 godina, nakon čega se preselio u vlastitu zgradu na adresi Ilica 34. Kuća je izgrađena 1887.-88. godine prema projektu graditelja Kune Waidmana.

Ova kuća je stambeno-poslovna dvokatnica s mansardom, s vrtom na padinama Gradeca, a dominira sjevernom stranom Ilice znatno nadvisijući susjedne objekte građene u isto vrijeme.

Dvorišni trakt dograđen je u sjevernom dijelu 1891. godine, prema projektu poznatog atelijera Honigsberg i Deutsch. Tijekom 1894. godine, u dvorišnom je krilu uređen fotografski atelijer, također prema projektu atelijera Honigsberg i Deutsch.

Ova kuća danas pripada galeriji nepokretnih kulturnih dobara grada Zagreba.

Fotografski obrt, na novoj adresi, Gjuro je prijavio 14. travnja 1893. godine pod imenom G. & I. Varga.

Slične objave