Utorak, 21 svibnja, 2024

Dva simpatična gornjogradska parka odmah iznad Strossmayerovog šetališta

Odmah iznad gornjogradskog Strossmayerovog šetališta, smjestila su se dva simpatična parka koji Gornji grad obogaćuju svojim zelenilom. Riječ je o parku Grič i parku koji nosi ime po Beli IV.

Park Grič

Park je otvoren, nakon dugotrajnog uređenja, krajem 2017. godine, a osim što slovi kao jedan od najljepših gornjogradskih parkova, ima i jako dugu povijest iza sebe.

Prilikom uređenja parka, arhitekt Marijan Hržić je osmislio slojevit park na dvije razine koji će građanima nuditi ugođaj gradske parkovne oaze – a sastoji se od arheološkog parka i parka 19. stoljeća. Dvije razine su povezane stubištem, a parku se prilazi sa Strossmayerovog šetališta na jugu i s Markovićevog trga na sjeveru.

Prilikom opsežnih istraživanja arheologa Muzeja grada Zagreba, koji su predvođeni Borisom Mašićem i Bugom Pantlik, pokazalo se da na ovom dijelu Griča, prizidan uz zapadni gradski bedem, nekada nalazio dio palače Anžuvinaca iz 14. stoljeća. Prije nego što je došlo do ovog otkrića, samo se pretpostavljalo da je palača postojala. Prilikom istraživanja, pronađen je ulomak čaše na kojem je vidljiv motiv ljiljana koji je ta kraljevska obitelj koristila na svojim znamenjima.

U parku Grič se nalazi i kuća Daubači. U današnjem obliku je od 1875. godine, kada je vlasnik bio Mirko Daubači, a danas pripada skupini nepokretnih kulturnih dobara Grada Zagreba.

Više o prošlosti ovog malog simpatičnog parka možete pročitati OVDJE

Park Bele IV

Iako službeno nosi naziv Park Bele IV, često ga mnogi nazivaju Vranicanijeva poljana, po obližnjoj Ulici Ambroza i Klotilde Vranyczany. Ambroz je bio političar i dobrotvor, a Klotilda njegova kćer.

O osobi čije ime ovaj park i službeno nosi, ne moramo puno pričati. Bela IV je bio hrvatsko-ugarski kralj kojeg najbolje poznajemo poznajemo po Zlatnoj buli kojom je Zagreb postao slobodni kraljevski grad.

Park se nalazi odmah iznad Strossmayerovog šetališta, kao i park Grič, s istočne strane se nalazi kula Lotrščak, a sa zapadne strane je zgrada Državnog hidrometeorološkog zavoda koju znamo i kao palaču Ludovika Jelačića.

Na istočnoj strani zgrade, koja gleda na park Bele IV, nalazi se ploča u spomen kapucinskom samostanu s crkvom koji je bio izgrađen na mjestu današnje zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Slične objave