Petak, 22 rujna, 2023

Zgrada Državnog hidrometeorološkog zavoda u gornjogradskom parku Grič

Park Grič, smješten na Gornjem gradu, jedan je od pravih malih zagrebačkih bisera u koji često namjerno zalutamo u želji za odmorom od užurbanih zagrebačkih ulica.

Osim replike Rendićeve fontane iz 50-ih godina, u parku se nalazi i zgrada Državnog hidrometeorološkog zavoda. Mjerenja na opservatoriju Zagreb-Grič započela su 01. prosinca 1861. godine, a za to je zaslužan profesor fizike na Velikoj realci u Zagrebu Ivan Stožir. Osim Stožira, za stvaranje ovog nacionalnog i svjetskog blaga zaslužni su i hrvatski velikani iz područja meteorologije, poput Andrije Mohorovičića, Stjepana Škreba i Josipa Goldberga.

Profesor Stožir je s početkom meteoroloških motrenja na Griču stvorio temelje za tadašnji Kraljevski opservatorij iz kojega je nastao Geofizički zavod, a iz kojeg se poslije 2. Svjetskog rata izdvojila Uprava hidrometerološke službe.

Uprava je uskoro promijenila naziv u Republički hidrometeorološki zavod, a u novoj hrvatskoj državi Zavod prelazi u nacionalnu meteorološku i hidrološku službu pod nazivom kakav nam je danas poznat – Državni hidrometeorološki zavod.

Slične objave