Srijeda, 24 travnja, 2024

Djela kipara Ivana Rendića koja krase zagrebačke trgove i parkove

Ivan Rendić (27. kolovoza 1849. godine – 29. lipnja 1932. godine) bio je hrvatski kipar koji je većinu svog životnog vijeka proveo u Trstu.

Rendić je djelovao pod utjecajem akademizma, realizma, secesije i novih strujanja, a njegov opus čine nadgrobni spomenici, skulpture, vrlo funkcionalno oblikovane grobnice te arhitektonska djela.

U Zagrebu se nalazi nekoliko njegovih djela, od kojih ćemo posebno istaknuti biste na južnom dijelu parka Zrinjevac (August Šenoa, Andrija Medulić, Julije Klović, Nikola Jurišić).

Bista Julija Klovića u parku Zrinjevac

Također, Rendić je autor i spomenika Petru Preradoviću koji se nalazi na istoimenom trgu, među Zagrepčanima poznatijem kao Cvjetni trg.

Baš taj spomenik se smatra najpoznatijim Rendićevim djelom.

Spomenik je gradu Zagrebu poklonio Stjepan pl. Miletić, doktor filozofije, književnik, intendant Narodnog zemaljskog kazališta u Zagrebu.

Spomenik Petru Preradoviću je svečano otkriven 1895. godine na Strossmayerovom trgu, no 1956. godine je preseljen na današnju lokaciju – Cvjetni trg.

Iako je riječ o replici, moramo spomenuti i fontanu koja se nalazi u gornjogradskom parku Grič.

Iako se originalna fontana, za koju je zaslužan Ivan Rendić, nalazi u Muzeju za umjetnost i obrt, u parku Grič je smještena replika iste te fontane.

Rendićeva fontana je na ovom mjestu stajala 50-ih godina, a danas park Grič krasi njena replika.

Rendić također potpisuje i spomenik fra Andriji Kačiću Miošiću koji je smješten na spoju Mesničke i Ilice.

Spomenik fra Andriji Kačiću Miošiću, pučkom pjesniku i fratru svečano je otkriven na početku Mesničke ulice, za trajanja Jubilarne gospodarske izložbe u Zagrebu 1891. godine, na godišnjicu otkrivanja prvog odljeva ovog spomenika u Makarskoj.

Slične objave