Bogat program – Projekt Ilica: Q’ART: Kvartovska knjižara u Ilici 87

Projekt Ilica: Q’ART od 18. do 25. svibnja 2018. godine otvara svoja vrata i prozore i poziva sve građane, no i posjetitelje grada Zagreba, na mnoštvo glazbenih, književnih, plesnih, filmskih, umjetničkih i ostalih programa. Knjižni blok preuzima napušteni prostor Ilice 87 i pod sloganom “Knjige u potrazi za izlozima i izgubljenim čitateljima” priprema mnoštvo zanimljivih programa.

Kreativne četvrti i kreativni gradovi ne opstaju i ne postoje bez knjige i knjižara. Potaknuti nestankom knjižara iz grada i odumiranjem njegova središta, zapušteni i napušteni prostor u Ilici 87, u razdoblju od 19. do 25. svibnja pretvara se u KVARTOVSKU KNJIŽARU, mjesto za čitanje i okupljanje čitalačke i druge zainteresirane publike. 

Organiziran je niz programa za djecu i odrasle – od radionica čitanja, pisanja i ilustriranja, razgovora o knjigama, čitanja poezije i proze mladih autora, prevoditeljskog maratona do stručnih predavanja o važnosti čitanja, kakvoći jezika u TV emisijama namijenjenima djeci ili o knjižarama i knjižarima koji su kroz povijest obilježili zagrebačku kulturnu scenu. 

Uključeni su pisci, izdavači, prevoditelji, ilustratori, dizajneri i tiskare, književni kritičari, urednici, blogeri, prijatelji knjige i promotori čitanja. I posljednje ali ne manje važno – građane, stanovnike kvarta i druge znatiželjnike. 

Na kraju, UMJESTO PRODAJE – u prostoru će svakodnevno održavati razmjena knjiga. Donosit će se one pročitane i odnositi nepročitane, a organizirana je i humanitarna akciju prikupljanja knjiga za žene i djecu žrtve nasilja. Ovom akcijom Knjižnog bloka u Ilici 87 nastoji se produžiti knjigama život, naći im nove čitatelje i uključiti najširu publiku. 

Kvartovske knjižare nestaju iz grada. Ovo je trenutak kada možemo pokazati da ih je moguće vratiti i oživjeti. Posjetite kvartovsku knjižaru, zamijenite ili donirajte knjigu za humanitarnu akciju, sudjelujte na radionicama, predavanjima, panelima, dovedite djecu, bake i djedove, dečke i cure, i upoznajte se s radom autora, urednika, prevoditelja, lektora, tiskara, ilustratora, dizajnera – prijatelja knjige i promotora čitanja.

Slične objave