VijestiDogađanja u ZagrebuStručnjaci iz filmske industrije na online konferenciji PROFilm Days!

Stručnjaci iz filmske industrije na online konferenciji PROFilm Days!

Rick McCallum, producent Star Warsa, svjetski poznati location manageri s desecima godina iskustva i još brojnijim projektima, Arto Halonen, višestruko nagrađivani producent koji je snimao i u Hrvatskoj, Jonathan Olsberg, izvršni predsjednik tvrtke Olsberg SPI, koja je izradila Studiju izvedivosti projekta novog studijskog kompleksa u Hrvatskoj te brojni domaći stručnjaci susrest će se sutra na drugom, online, izdanju filmske konferencije PROFilm Days! Svi zainteresirani pozvani su da se uključe preko besplatnog  linka (https://vimeo.com/474979063), a nakon svakog panela otvorit će se prostor za pitanja i odgovore.

Sutra, 5.11., s početkom u 9,00 sati započinje drugo izdanje filmske konferencije, PROFilm Days, koju organizira Zagrebački filmski ured u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom. Konferencija obrađuje ključna pitanja iz audio vizualne industrije s brojnim inozemnim i domaćim stručnjacima, a zbog COVID-19 pandemije održat će se online. Konferencija završava u 18,00 sati.

Konferencija se održava uz pokroviteljstvo resornog Ministarstva kulture i medija i Gradskog ureda za kulturu te će predstavnici navedene dvije institucije, ministrica Nina Obuljen Koržinek i Savjetnik Pročelnice Ureda za kulturu Nikola Stojadinović, uz par uvodnih riječi otvoriti drugo izdanje PROFilm Daysa. Odmah nakon službenog dijela krećemo na radni dio kada u virtualni studio (u 9,20 sati) ulazi svjetska producentska ‘faca’ Rick McCallum, široj javnosti najpoznatiji po dugogodišnjoj suradnji s redateljem Georgeom Lucasom i to na nekoliko njegovih projekata, među kojima su televizijska serija ‘Mladi Indiana Jones’ te tri nastavka popularnih ‘Ratova zvijezda’. McCallum je u Hrvatskoj snimao povijesni televizijski serijal ‘Borgia’ kreatora Toma Fontane, trostrukog osvajača Emmyja, poznatog po radu na i kod nas gledanim serijama ‘Homicide’ i ‘Oz’. Također, prije nekoliko godina u Opatiji je snimao treću sezonu krimi-serije ‘Granice zločina’ te je tada za medije izjavio da ima samo pozitivna iskustva sa snimanja u Hrvatskoj. Na konferenciji će otvoriti temu snimanja u doba COVID-19 pandemije, ali i reći nešto više o svom iskustvu snimanja u Hrvatskoj.  

Nisu samo snimanja pogođena pandemijom, veliki izazov je organizirati filmske festivale s propisanim razmakom i brojnim drugim epidemiološkim mjerama. Upravo iz tog razloga okupili smo na jednom mjestu organizatore i predstavnike najvećih filmskih festivala u Hrvatskoj (Pula Film Festival, Zagreb Film Festival, ZagrebDox i Animafest) koji će u 45-minutnom panelu ispričati svoja iskustva. Panel počinje u 10,00 sati.

Izazovna vremena u kojima živimo stavila su u prvi plan nove tehnologije snimanja na daljinu, osobito reklamnih spotova, o čemu će nam više reći stručnjaci (DIT) iz Slovenije i Hrvatske te producentica agencije Bruketa&Žinić&Grey. Polusatni panel na raspredu je  u 11,00 sati.

Prošli tjedan javnosti je predstavljena Studija izvedivosti projekta novog studijskog kompleksa koju je izradila tvrtka Olsberg SPI, na čelu s Jonathanom Olsbergom. Rezultate studije, važnost izgradnje studija u Hrvatskoj, ali i brojne druge analitike možete čuti u 11,30 sati od samog Jonathana kao i naručitelja iste, HAVC-a i njegovog ravnatelja Chrisa Marcicha.

Jedna od gorućih tema među filmskim djelatnicima je nedostatak stručnog kadra u svim segmentima struke. Panel pod nazivom ‘Svijetla budućnost – deficitarna zanimanja u filmu’ okuplja predstavnika HDFD-a koji će ukazati na potrebe tržišta, te predstavnike Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te Akademije dramske umjetnosti koji će predstaviti svoje obrazovne programe. Panel je na rasporedu od 11,45 do 12,15 sati.

U virtualni studio dolazi u 12,15 sati poznati finski redatelj i producent Arto Halonen koji je snimio dva dugometražna filma na zagrebačkim lokacijama; ‘A Patriotic Man’ i višestruko nagrađivani ‘Murderous Trance’. Arto će na panelu, koji moderira Danilo Šerbedžija, podijeliti iskustva snimanja u Zagrebu i Hrvatskoj. 

‘Kinoprikazivači i distrbucija filmova u vrijeme Covida’ naziv je polusatnog panela koji počinje u 13,30 sati i jedna od najbitnijih tema, jer je upravo kinematografija najviše pogođena pandemijom. Panelu su se odazvali najveći u kinematografskoj industriji: Hrvoje Krstulović iz tvrtke Blitz film i video distribucija i CineStar kina, Laura Houlgatte Abbott CEO Međunarodnog kinematografskog udruženja iz Brisela, Alen Munitić predsjednik Kino mreže te Dean Sinovčić urednik KinoTVa u ulozi moderatora. 

U 14,00 sati pridužite nam se na prezentaciji Osiguranja filmskog seta, jedne od najvažnijih tema današnjih producenata zbog potencijalnih problema s Covid-19 bolesnicima na setu te drugih najbitnijih elemenata osiguranja produkcija. Panel će voditi Igor Soviček (DPS Renomia), iz svjetski poznate tvrtke Circles Group.

U 15,00 sati na rasporedu je još jedan važan panel koji okuplja naše najpoznatije i najzaposlenije producentice i producente koji će reći nešto više o tome kako na terenu izgledaju snimanja u doba Covida. Poslušajte iskustva Interfilma, Kinorame, Drugog plana i Švenka.

Location Manager Guild Intl. (LMGI) u 16,00 sati započet će panel o izazovima traženja i pripremanja lokacija za vrijeme COVID-19 pandemije, a više o tome će reći location manageri s višegodišnjim iskustvom rada na velikim i svjetski poznatim projektima; Markus Bensch poznat po filmovima The Bourne Supremacy (2004), The Reader (2008), Hanna (2011), Bridge of Spies (2015) i A Hidden Life (2019); Ilt Jones koji već 27 godina radi kao location manager, a iz njegove bogate karijere možemo izdvojiti 90 epizoda Dosjea X, Transformerse i četiri Marvelova filma. Zatim, Georgette Turner, britanska location managerica, poznata po filmovima Wonder Woman i The Little Marmaid koje je među prvima u U.K. prošla edukaciju za COVID managera i danas radi kao COVID production manager. Panel će moderirati Mike Fantasia, faca među location managerima s više od 35 dugometražnih filmova iza sebe i predsjednik LMGI-a!

Konferenciju završavamo radionicom, koja je ujedno i potpora deficitarnim zanimanjima u fimu, a radi se o radionici filmske maske koju će održati slikarica maske Ivana Pralija. Radionicu možete pratiti od 16,45 do 17,45 sati uživo iz studija.

  Besplatan link preko kojeg možete pristupiti konferenciji je https://vimeo.com/474979063.  Live stream konferencije će biti dostupan i na službenoj Facebook stranici Zagrebačkog filmskog ureda i to na sljedećem linku: https://www.facebook.com/ZagrebFilmOffice/posts/700570313925401.

Naslovne teme