Subota, 15 lipnja, 2024

#7minutamuzeja: Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Dana 18. svibnja 2020. u Hrvatskoj će se četrdesetu godinu za redom obilježiti Međunarodni dan muzeja – ove godine u vrlo neuobičajenim prilikama uzrokovanim pandemijom korona virusa i potresom koji je devastirao Zagreb. ICOM (International Council of Museums), koji tematski usmjerava Međunarodni dan muzeja, predložio je za ovu godinu temu „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“ (Museums for Equality: Diversity and Inclusion).  

Iako je Tehnički muzej Nikola Tesla ponovno otvorio vrata svojim posjetiteljima 5. svibnja 2020. godine, zbog još uvijek važećih mjera socijalnog distanciranja i poštivanja preporuka HZJZ-a, nastavljaja se intenzivirati već uhodana komunikacija s publikom putem digitalnih kanala (društvene mreže, YouTube, instagram). 

Program #7minutamuzeja, serijal je video vodstava kustosa odjelima Tehničkog muzeja Nikola Tesla, sažetih na trajanje od 7 minuta. Kako je jedan od strateških ciljeva Muzeja, integracija posjetitelja s različitim oblicima invaliditeta u muzejske aktivnosti, ovi videozapisi prilagođeni su osobama s oštećenjem sluha, simultanim prijevodom na znakovni jezik. Riječ je o skupini društva podzastupljenoj što se tiče mnogih sadržaja, a zasigurno i muzejskih. Prvi video isječak #7minutamuzeja – odjel Transformacija energije, premijerno će biti prikazani 18.5. 2020. na YouTube kanalu Tehničkog muzeja Nikola Tesla te na fb i web stranici Muzeja. Ističemo da je predmetni program produciran u potpunosti muzejskim kapacitetima.

#7 minutamuzeja –  prilagođavanje sadržaja stalnog postava Tehničkog muzeja Nikola Tesla posjetiteljima „na daljinu“ te osobama s oštećenjem sluha

Mjesto događanja: YouTube kanal, web stranica i Facebook profil Tehničkog muzeja Nikola Tesla
Vrijeme događanja: 18.svibnja 2020. od 9 sati

Organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla (TMNT)
Za organizatora: Markita Franulić, ravnateljica
Autor projekta: Katarina Ivanišin Kardum, viši kustos pedagog, TMNT
Voditelj: Branimir Prgomet, kustos, TMNT
Stručni suradnici: Dubravka Sandev, prevoditeljica na znakovni jezik
Snimatelj i montažer: Zvonimir Ambruš, vodič demonstrator, TMNT
Organizator komunikacije s javnošću i posjeta: Marijo Zrna, TMNT

Slične objave