Srijeda, 4 listopada, 2023

10 godina brenda Lice Grada: Desetljeće postojanja jedne jednostavne ideje

U više sam navrata, obično početkom srpnja, pisao ovakve rođendanske članke za Lice Grada. U razmaku od dva tjedna, Lice Grada ima dva rođendana: prvi je onaj koji obilježava dan kada je prvi put na internetu osvanuo naziv Lice Grada, 16. srpnja 2013. godine, kada sam napravio Facebook stranicu, a nakon toga dolazi 1. kolovoz 2016. godine, koji obilježava podizanje stranice licegrada.hr

Prva ikad grafika s nazivom Lice Grada, 2013. godina

Nisam od tipkanja pa ću ovu priliku iskoristiti za oba rođendanska dana, ali posebno za ovaj prvi, koji je po meni puno važniji. Pogotovo kada je riječ o velikih deset godina. DESET GODINA.

Zašto Lice Grada i zašto uopće išta?

Idemo od početka: Zašto uopće bilo koje ime? Htio sam imati neki naziv pod kojim bih objavljivao fotografije Zagreba, a da to nije moje ime i prezime. Kako sam u tom periodu radio u jednoj medijskoj kući i kako sam oduvijek osjećao neku privrženost medijima, htio sam izgraditi svoj brend koji će jednog dana biti prepoznatljiv po fotografijama Zagreba.

15. siječanj 2013. godine

Zašto baš Lice Grada? Naziv je, barem po meni, morao imati neki „vizualni“ dio priče; zato je prva riječ „Lice“. U brojnim skicama kreiranja imena, bilo je i Lice Zagreba, no brzo sam odustao od tog naziva jer je to ime bilo preočito, tako da sam htio nešto neutralnije. U popisu od 50+ imena, brzo sam se odlučio na Lice Grada.

Nakon malo guglanja, vidio sam da ne postoji nešto slično i odmah sam krenuo u stvaranje Facebook stranice, što je 2013. godine bilo sasvim normalno.

Prve godine

Prvih par godina sam redovito i neredovito objavljivao fotografije na toj Facebook stranici. Imao sam periode kada sam često šetao gradom i fotografirao te objavljivao te iste fotografije na Facebooku, no bilo je tjedana i mjeseci kada bi sve stagniralo.

30. ožujak 2013. godine

Nije bilo onog kontinuiteta kojem sam se nadao.

Jedan od najvažnijih dijelova cijele ove priče

U srpnju 2016. godine dogodila se promjena koja je odredila cijeli ovaj put. Početkom ljeta odlučio sam podignuti stranicu licegrada.hr i doći na novu stepenicu ove ideje, koja je polako počela izrastati iz hobija u nešto malo ozbiljnije.

Lice Grada 2016. godine

Kako imam iskustva s WordPressom i izgradnjom osnovnih web stranica, nije mi dugo trebalo da izgradim web i pustim testnu verziju online. Nakon nekoliko izmjena i punjenja stranice materijalima, službeni početak rada stranice bio je 1. kolovoz 2016. godine.

Web stranica licegrada.hr 2016. godine

Da, to je onaj drugi rođendan koji sam spominjao.

Nakon par mjeseci rada, javile su mi se dvije predivne osobe (potpuno zasebno) kako bi izrazile želju za pisanjem za Lice Grada. Kako je to tada bio tek hobi koji nije donosio prihode, već suprotno, samo trošak za mene, ljubazno sam im se zahvalio. No, oboje su zapravo imali isti cilj: željeli su volontirati.

Tako se Licu Grada prvo pridružio Vedran koji je oduševljavao svojim povijesnim člancima, da bi se nedugo kasnije pridružila Ivana koja je zaslužna za prvu kolumnu na stranici Lice Grada.

I tako, par mjeseci nakon kreiranja stranice licegrada.hr, bilo nas je troje. Nevjerojatno!

Kada hobi postaje… posao

Spletom dobrih i loših događanja krajem 2017. i početkom 2018. godine, odlučio sam da je došlo vrijeme da pokušam ostvariti do tada nezamislivo: Iz hobija izgraditi pravi posao.

Početkom te 2018. godine sam aplicirao za poticaje za samozapošljavanje kako bi otvorio obrt i iz prvog pokušaja – uspjeh! 25. travnja 2018. službeno sam otvorio obrt Medijska platforma. Fun fact: tijekom svih onih godina kada sam planirao razvoj svog potencijalnog budućeg posla, kreiranje Lica Grada i brojnih drugih projekata, uvijek sam u naslov stavljao Medijska platforma. Cilj mi je bio imati grupu stranica od kojih će svaka imati svoju ulogu na medijskoj sceni; to je bio radni naslov svih ideja koje sam zapisivao u svoje bilježnice (zapamtite ovaj dio).

Zbog zakona, prije otvaranja obrta, morao sam se zahvaliti Vedranu i Ivani na suradnji jer, prema zakonu, u obrtu volontirati mogu samo članovi uže obitelji.

Najvažniji element ove priče

Prilikom pisanja poslovnog plana za poticaje za samozapošljavanje i internog razmatranja kakav posao želim, došao sam do ideje da podignem arhivu zagrebačkih fotografija koju bi svi mogli pretraživati.

Kako sam organizirana osoba koja uživa u tome da svaki element u strukturi organizacije ima svoju strogo zadanu svrhu i zadaću, odlučio sam podignuti potpuno novu stranicu licegrada.media. Kada sam vidio da domena .media postoji, to je bila vrlo jednostavna odluka jer sam htio da arhiva fotografija bude pod brendom Lice Grada, ali ipak djelomično odvojen subjekt.

licegrada.media 2021. godine

Nakon tehničkih izazova izgradnje arhive fotografija koja je tada brojala nešto više od 30.000 zagrebačkih fotografija, tijekom ljeta 2018. godine sam uspio!

Kratak osvrt na dvije ugašene stranice

Neko vrijeme sam održavao licegrada.hr i licegrada.media, i uživao sam u tome da obje stranice imaju svoju svrhu. No, u mojoj glavi se pojavila ideja da bih mogao podignuti stranicu licegrada.plus gdje bi se nalazila drugačija vrsta sadržaja.

Naime, kako je vrijeme prolazilo, na licegrada.hr je bilo sve više povijesnih članaka, najava događanja, članaka o zagrebačkim zanimljivostima i slično, Stoga, htio sam stranicu na kojoj će opet biti fokus na fotografijama. Cijela priča o trokutu licegrada.hr, licegrada.media i licegrada.plus mi je zvučala poprilično fora.

licegrada.hr, licegrada.media i licegrada.plus 2019. godine

Nakon nekoliko mjeseci rada na licegrada.plus, odlučio sam tu stranicu ugasiti jer nije ispunila moju zamisao.

Druga stranica koja je danas ugašena, točnije, podstranica, je starizagreb.licegrada.hr. Riječ je o stranici gdje sam objavljivao isključivo povijesne zagrebačke tekstove tijekom početka 2020. godine, no ubrzo sam prestao s tim i te članke jednostavno počeo objavljivati na stranici licegrada.hr.

Sljedeća velika prekretnica

Tijekom 2021. godine nastupaju dvije nove stranice pod obrtom Medijska platforma.

U proljeće 2021. godine odlučio sam napraviti rekonstrukciju platforme Lice Grada i odvojiti arhivu fotografija od brenda Lice Grada. Htio sam izgraditi potpuno novo mjesto za arhivu koje će funkcionirati potpuno zasebno – kao sasvim novi subjekt u ovoj priči.

Tako sam u proljeće 2021. godine izgradio servis Fotografije Zagreba (fotografijezagreba.hr) gdje se danas nalazi gotovo 90.000 zagrebačkih fotografija. Osim same arhive, servis Fotografije Zagreba je dom i nekoliko iznimno važnih projekata (o kojima ću pisati u nastavku ovog članka), od kojih su tri dio pokreta Zbirke urbanističkih obilježja Zagreba.

Servis Fotografije Zagreba danas vodi svoju priču, i uz portal Lice Grada, nositelj je cijele Medijska platforma Grupe.

Tijekom jeseni 2021. godine, Medijska platforma Grupi pridružuje se i Magazin Maksimir (maksimir.hr), zagrebački portal koji donosi zanimljive zagrebačke priče, ali s fokusom na kvartove Gradske četvrti Maksimir. Kako živim na tom području, ovo mi je jako drag portal.

Kratko sam u tom periodu izgradio i održavao portal zagrebackimagazin.hr, no ta priča je vrlo brzo završila.

Jako važni fotografski projekti

Svakako se moram dotaknuti teme fotografskih projekata: Kulturna dobra, Mapiranje Zagreba i Vidi Zagreb.

Kulturna dobra grada Zagreba je zajednički projekt portala Lice Grada i servisa Fotografije Zagreba, a obuhvaća dokumentiranje nepokretnih pojedinačnih kulturnih dobara grada Zagreba. Projekt je aktivan od 2018. godine.

Kulturna dobra grada Zagreba 2023. godine

Misija projekta Kulturna dobra grada Zagreba je dokumentirati važne elemente povijesti grada i tako grad Zagreb ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. U prijevodu: misija projekta je učiniti grad Zagreb vječnim.

Mapiranje Zagreba je projekt servisa Fotografija Zagreba koji je startao u proljeće 2022. godine. Riječ je o projektu koji donosi fotografije zagrebačkih ulica, kvartova, parkova, mjesnih odbora i gradskih četvrti. S obzirom da je riječ o ogromnom, čak i najvećem projektu platforme, svjestan sam toga da ga vjerojatno nikada neću završiti, ali guštam obilazeći zagrebačke kvartove u kojima nikada nisam bio s fotoaparatom, a tako i otkrivam neke stvari za koje nikada ne bih saznao.

Zadnji projekt o kojemu ću pričati je Vidi Zagreb. Početkom 2023. godine u meni je prokuhala ideja koja se već neko vrijeme krčkala. Gotovo svakodnevno prolazim gradom i kako me jako privlači arhitektura, fasciniraju me brojni detalji, reljefi i portreti na zagrebačkim zgradama, zbog čega sam odlučio smisliti način kako dokumentirati te fotografije.

Odmah sam odlučio krenuti u smjeru podizanja web stranice, a više o tom projektu možete saznati na vidizagreb.hr. Slogan tog projekta je Pogledaj nevidljivi Zagreb. Nekako mi se čini da tom rečenicom opisujem svrhu postojanja istog.

Eto, to je ona Medijska platforma koju sam zamišljao. I da, već radim na budućim projektima koji će se pridružiti Grupi.

Što dalje?

Kad god sam pisao ovakve tekstove, rekao bih kako imam planova i ideja te da ne planiram stati na ovome. Ništa nije drugačije ni sada. Ni nakon DESET godina od kako sam krenuo u ovu priču.

Za zadnja dva kvartala 2023. godinu imam nekih projektnih ideja, a za dva sam već napravio prve korake. Ideja ne nedostaje, samo ponekad vremena. No, moja je filozofija da se za sve uvijek može naći vremena pa tako i za ovaj posao koji je dio mog života već jako dugo.

Hvala svima na čitanju, praćenju, lajkanju kao i na podršci svih poznatih mi i nepoznatih ljudi.

Lice Grada je tek na početku svoje priče.

Hvala,

Ivan

Slične objave