Petak, 22 rujna, 2023

Znate li što je zajedničko izumiteljima Tesli i Penkali?

Postoji li još nešto što nije rečeno o dva velika izumitelja Nikoli Tesli i Eduardu Slavoljubu Penkali? Teško, no nije loše podsjetiti se nekih stvari, a u nastavku ćemo vam otkriti i što to spaja ova dva velika imena.

Nikola Tesla je jedan od najpoznatijih izmitelja u povjesti čovječanska, glavni krivac zašto upravo čitate ovaj članak na svojim laptopima, kompjuterima, pametnim telefonima i tabletima. Tesla je izumio elektromotor koji je kasnije postao osnova svih strojeva koji se pokreću izmjeničnom strujom, a posvetio se i drugim izumima poput visokofrekventnog elektriciteta.

Nikola Tesla na križanju Preradovićeve i Masarykove/Tesline ulice

Drugi akter naše priče, Eduard Slavoljub Penkala, također je poznat po više izuma, između kojih je termos boca te rotirajuća četkica za zube, a u Zagrebu je počeo konstruirati i zrakoplov koji je dovršen 1910. godine. Vjerojatno je najpoznatiji po izumu automatske mehaničke olovke, nalivpera i ostalih pisaćih pribora. Mehanička olovka je postigla veliki tržišni uspjeh 70-ih godina, zato se naziv Penkala pronašao u jezicima mnogih država koji ju koriste i danas.

Osim što su velika imena hrvatske povijesti, njih dvojica imaju svoja umjetnička djela u samom srcu Gornjega grada, između platoa Gradec i Strossmayerovog šetališta, čiji su autori Domingo, Modul i Bare.

Slične objave