Srijeda, 24 travnja, 2024

Znamenitosti trga koji je više puta u svojoj povijesti mijenjao ime

Trg Republike Hrvatske, Trg maršala Tita, Sveučilišni trg, Kazališni trg, i tako dalje… Riječ je o trgu koji je najviše mijenjao svoje ime, ali svoju ljepotu čuva od samih početaka.

Trgom dominira prekrasno zdanje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, a zadnji je u nizu Lenucijeve potkove. Zgradu HNK su projektirali poznati bečki arhitekti Ferdinand Fellner i Herman Helmer, koji su projektirali još četrdesetak europskih kazališnih zgrada, te su autori zagrebačkog doma opere, baleta i drame. Kazalište je otvoreno 1895. godine, a do danas je to prepoznatljiva institucija s bogatim repertoarom od svjetskih klasika do nacionalne tradicije i suvremenog stvaralaštva koje obogaćuje kulturni život Zagreba.

Ispred zgrade HNK-a nalazi se Zdenac života. Ova fontana je djelo kipara Ivana Meštrovića koje je nastalo početkom 20. stoljeća, a simbolizira prolaznost ljudskog života.

Na sjevernoj strani trga nalazi se zgrada Zagrebačkog sveučilišta. Sveučilište u Zgarebu najstarije je sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj i među najstarijima je u Europi, a osnovano je 1669. godine. Zgrada rektorata izgrađena je u 19. stoljeću kada je služila kao bolnica, a neko vrijeme je bila i tvornica duhana.

Zapadnu granicu Trga Republike Hrvatske čini Muzej za umjetnost i obrt osnovan 1880. godine. Riječ je o jednoj od prvih institucija takve vrste u cijeloj Europi, a osnovni zadatak u početku bio joj je očuvanje tradicionalnih vrijednosti narodnog obrta i kultiviranje estetike novog građanskog sloja. Stalni postav muzeja prostire se na tri kata i pokazuje razvoj umjetničke i obrtničke proizvodnje od gotike do art decoa.

Kraj Muzeja za umjetnost i obrt smjestila se nova zgrada Muzičke akademije, čija povijest počinje 1829. godine kada je osnovana trogodišnja glazbena škola u okviru tadašnjeg Musikvereina, a nova zgrada je završena 2014. godine.

Između HNK-a i MUO-a smjetila se skulptura Sv. Juraja kako ubija zmaja, srednjovjekovna tematika o borbi dobra i zla te pobjedi kršćanstva nad bezbožnim barbarima. Skulptura je djelo kipara Antona Fernkorna, a prvobitno je izgrađena za palaču u Beču 1853. godine.

Odljev je kupljen i dovezen u Zagrebu gdje je promijenio više lokacija, a 1908. se konačno skrasio na današnjem Trgu Republike Hrvatske.

Slične objave